Lámpákkal, prizmákkal biztonságosabb

A kerékpáros balesetek megelőzését célzó programot szervezett a rendőrség Békés megyében. A „Megvilágosodás napján” közel 1800-an vettek részt.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2017. október 6-án rendezte meg a „Megvilágosodás Napját”. Ősszel a nappalok rövidülnek, és egyre többet kell borult időben, esőben, ködben közlekedni. A kerékpárosoknál a biztonság egyik alapfeltétele, hogy láthatóak legyenek. Az egész napos programban a rendőrség felkérésére cégek, vállalkozások is részt vettek, kedvezményes áron kínáltak lámpákat, világításokat a bicikliseknek. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság láthatóságot segítő eszközöket ajándékozott azoknak a kerékpárosoknak, akik elmentek az üzletekbe, szervizekbe és tettek valamit a biztonságukért, a balesetek megelőzéséért. A rendőrök, valamint az önkéntesek, polgárőrök díjmentesen pótolták a hiányzó küllőprizmákat és fényvisszaverő matricákat is ragasztottak a kerékpárokra. A külterületen élők pedig díjmentesen kaphattak láthatósági mellényeket.

Békés megye 18 településén 25 üzlet és szerviz várta akciókkal a kerékpárosokat. Aki első világítást vásárolt, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottságtól egy hátsó lámpát kapott ajándékba. Összesen 962-en vizsgáltatták át biciklijüket és pótolták a hiányzó tartozékokat. A „Megvilágosodás Napjának” estéjén kilenc városban indult lámpafényes felvonulás, amelyen 779 kerékpáros vett részt. Baráti társaságok, családok, rendőrök hajtottak végig a kijelölt útvonalakon azért, hogy példát mutassanak. Sok gyermek is volt közöttük, akik kísérőikkel együtt láthatósági mellényeket, prizmákat, fényvisszaverő karkötőket is kaptak a szervezőktől. Az esti kerékpározás zárásaként minden helyszínen ajándéksorsolást tartottak, ahol szintén láthatóságot segítő eszközöket lehetett nyerni.

A békéscsabai helyszínen Hudák Pál r. ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság elnöke köszöntötte a kerékpárosokat. Kiemelte, hogy Békés megyében az országos átlaghoz viszonyítva magas a kerékpárosok által okozott balesetek száma. Arra kérte a rendezvény résztvevőit, hogy legyenek a biztonságos közlekedés követei. Családjukban, környezetükben mutassanak példát és mondják el, hogy a szabályok betartása a biztonságos közlekedés alapfeltétele.

A rendezvény lebonyolításában minden helyszínen részt vettek a polgárőrök, a Mezőberényi Polgárőr Egyesület polgárőrei pedig Békéscsabán díjmentes gravírozással várták a kerékpárosokat. Összesen 1779-en vettek részt a „Megvilágosodás Napján”.

Békés Megyei Rendőr-főkapitányság