KRESZ – Faktor fiataloknak

A friss jogosítvánnyal rendelkező 18-25 év közötti sofőröknél gyakran előforduló probléma a gyorshajtás, a biztonsági öv használatának mellőzése, az alkoholos befolyásoltság, a túlzott önbizalom és a megfelelő rutin hiánya. A biztonságos közlekedést népszerűsítő kampány a fokozottan veszélyeztetett korosztályt szólítja meg közvetlen hangvétellel a közösségi média felületein is.

A kampány részleteiről március 30.-án tartottak sajtótájékoztatót az Akvárium Klubban Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke, Gyulai Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Michelisz Norbert túraautó világbajnoki résztvevő és Rozgonyi Ádám, a Volkswagen értékesítési vezetője.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére indult útjára a figyelemfelhívó országos vetélkedő-sorozat, amelynek fővédnöke Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. A kampányt a Közlekedéstudományi Intézettel és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal szoros együttműködésben a HungaroringZrt. valósítja meg. Az ügy mellé állt a túraautó világbajnokság magyar pilótája, Michelisz Norbert is.

A három fordulóból álló vetélkedő két online feladat teljesítése után egy ügyességi vetélkedővel zárul. Az első körben a fiatalok játékos formában, online teszt kitöltésével tehetik próbára KRESZ- és vezetéstechnikai elméleti tudásukat a kampány weboldalán /www.kreszfaktor.hu/.

A második forduló leginkább a kreativitásra helyezi a hangsúlyt. A versenyzőknek a lakóhelyükön megtalálható, jól működő közlekedési helyszínt, vagy példamutató közlekedési magatartást kell bemutatniuk egy #kreszfaktor megjelöléssel a Facebookra feltöltött videóban.

A szakmai zsűri által kiválasztott pályaművek készítői jutnak tovább a döntőbe. Ahol a fiataloknak vezetéstechnikai ügyességi és elméleti feladatokat kell megoldaniuk a Groupama Tanpályán, a Hungaroring területén. A legjobban teljesítő résztvevő nyereménye egy Volkswagen Up személyautó és egy prémium vezetéstechnikai tréning.