„Közösséggel minden teljesen más” – Táborozás Balatonszepezden

Amennyi élménnyel tértek haza az Ifjú Gönyűiek Közösségének tagjai a balatonszepezdi „évzáró” táborozásról, annak elmeséléséhez a szokásos terjedelem nem biztosítana elég helyet. E miatt nem is próbálkoztam meg a lehetetlennel, csak néhány eseményt, hangulatot emelek ki a számtalan, jókedvet, vidámságot, ismeretet nyújtó, közösséget kovácsoló hat napból. Aki kíváncsi a teljes történetre, az olvassa el a fiatalok által írt „naplót” a Gönyűi Polgárőr Egyesület honlapján, gonyuipolgaror.hu, (már dolgozunk a feltöltésen), nézegesse a képeket itt, vagy az egyesület közösségi oldalán.

Táborról lévén szó természetesen minden nap volt ébresztő, kezdetben morgással kísérve, később természetesnek tartva azt, volt szoba vizit, reggeli torna, egyik nap a fiúk, másik nap a lányok által vezetve. A fiúk „férfias” erőpróbákat, a lányok naná, hogy zumbát tartottak. Mindkét nem tiszteletben tartva a másikat becsülettel végezte a gyakorlatokat.

A fiatalok foglalkoztatásáról, az élményszerű ismeretbővítésről a koordinátorokon kívül a Balatonfüredi Rendőrkapitányságról érkezett rendőrök (Ránki Gergő r. főhadnagy, Fischer Raimund r. törzszászlós és Márton Viktor r. törzszászlós) és eszközök gondoskodtak. A közlekedésbiztonsági szóbeli felkészítést, az Internet használat veszélyeire figyelmeztető gondolatokat lézer pisztolyos lövészet, a Harley Davidson rendőr motor tüzetes megismerése követte. Másnap a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságáról jöttek előadók (Rohrer Gyula püőr. alezredes, Budai Csaba püőr. zászlós és Joó Hilda sajtóreferens), akik cigaretta és kábítószer kereső kutyával tartottak bemutatót, közben pedig hasznos ismereteket adtak a drogok fajtáival a megelőzéssel kapcsolatban a fiataloknak. Ezt követően az ifjak aznapra”leamortizálták” a kereső kutyát, annyit játszottak vele, hogy az egy falkának is sok lett volna.

Egy ifjúsági tábor sava-borsa a jókedvű együttlét, a játék. Ebből is jutott a közösségnek. Esténként diszkót rendeztek maguknak, egész héten kvíz játék részesei voltak, raktak tábortüzet, melynél néhányan műsorral szórakoztatták a nagyérdeműt, majd szalonnasütés és közös éneklés következett. E közös éneklést a közösség egyik alapító tagja készítette elő, aki számomra most érzékelhetően vált közösségi emberré, mozgató rugóvá.

Természetesen balatoni tábor mit sem ért volna fürdés nélkül, szerencsére az időjárás lehetővé tette, hogy négy nap is csobbanhassanak a fiatalok.

A koordinátorok szerveztek gyalogtúrát, bátorságpróbát is. Ez utóbbiban az egyik elrémisztő közreműködő annyira jól alakított, hogy – fel nem ismerve – többen megígérték, hogy megverik, volt aki be is tartotta szavát. (Edit néni – segítő pedagógus társunk – talán ma is kék-zöld?)

Mint a mi korunkban, most is voltak kisebb „szabadságharcos kísérletek”, azonban összességében megállapítható, hogy fegyelmezett közösség a mienk. Ezt nemcsak mi, hanem a tábort üzemeltető bakonycsernyei alapítvány elnöke is – aki társaival együtt végig kiszolgált bennünket, nem mellesleg Ő is pedagógus – megerősített azzal, hogy jövőre visszavárnak bennünket.

Az éves értékelés szerint sikeres, nagyon jó programokkal teli évet zártunk, melynek során meghallgattuk a fiatalok véleményét. A közösség tagjai remélik, hogy a következő év is hasonlóan élménydús lesz.

Polgárőr szempontból is sikeres az év zárása, 4 fiatal kérte felvételét ifjú polgárőrnek úgy, hogy marad a közösség tagja is. Tovább erősödtünk. Bízunk benne, hogy pár év múlva már saját nevelésű fiatal polgárőrök adják az egyesület gerincét.

Folytatjuk, elsősorban a fiatalokért, másrészt az egyesület fejlődéséért, a címben írtakért, amit Fodor Simon mondott az értékelés során.

Horváth Attila az ifjúsági program koordinátora, sajtófelelős