Közösen gyermekeink védelméért – Dr. Töreki Sándor beszéde a nyitófórumon

Fotó: Sebestyén Jenő

Ez az összefogás, ami a Rendőrség és a Polgárőrség között az elmúlt években kialakult, példaértékű. A civil szféra nagyon fontos ahhoz, hogy egy országban megteremtődjön a közbiztonság.

A Polgárőrség önmagában nagyon komoly társadalmi beágyazással rendelkezik, s a család, gyermek- és ifjúságvédelem területén ez ma nagyon hasznos lehet. Működik a Rendőrség, a Gyámügyi Hatóságok, s előadók munkája, a gyermek- és ifjúságvédelem területén dolgozó szociális munkások tevékenysége, de ezt remekül ki tudja egészíteni a polgárőrök önkéntes munkája.

Fotó: Sebestyén Jenő

Ahhoz, hogy ez a program sikeres legyen az alábbi pár tanácsot osztotta meg Dr. Töreki Sándor r. dandártábornok a polgárőrökkel:

  • Fontos a képzés, a képzési rendszer kialakítása. – Mint említette ez egy teljesen más terület, mint a közterületek biztonságának szavatolása.
  • Ismerni kell azokat a magatartásokat, szinteket, amelyek alapján el tudják dönteni, hogy ez egy büntető eljárást megalapoz, vagy csak elegendő egy gyermekvédelmi intézkedésnek a meghozatala.
  • A Polgárőrség és a Rendőrség között nagyon szoros kapcsolat van a megelőzési programok területén. A megyei polgárőr szövetségek és a helyi polgárőr egyesületek igyekeznek helyi szintű megelőzési tevékenységeket kezdeményezni, s ezért is fontos, hogy a megelőzéssel kapcsolatban a rendőrség már futó programjait megismerjék, elsajátítsák azokat.
  • Más az ország észak-keleti része, és más a nyugati része. Itt egy nagyon differenciált program megvalósítás szükséges.
  • Az ifjú polgárőrök részvétele a család, gyermek- és ifjúságvédelem programban egyfajta jelző rendszerkánt bevonva még közelebb tudunk kerülni a célzott korosztályokhoz.
  • Internet veszélyei: Még pár évvel ezelőtt nem halottunk internetes zaklatásról, azóta manapság egyre többet hallani. Az internettel nagyon komolyan foglalkozni kell, s ebben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács partnerségét megtaláltuk a „Szabadíts ki Gordont” program az internet veszélyeire hívja fel a figyelmet. Javasolnám, hogy a munkatársaink ezt a programot nagyon szívesen bemutatják, s ezt a programot tovább lehet vinni.
  • A család, gyermek- és ifjúságvédelem területén nagyon fontosak az esettanulmányok átbeszélése. A Megyei Rendőr-főkapitányságokon, illetve a Kapitányságainkon a jelzőrendszer tagjaival rendszeresen történik esetmegbeszélés. Nagyon szívesen látnám, hogy ezeken az esetmegbeszéléseken a polgárőrség tagjai részt vegyenek, s láthatják adott esetben ezt a munkát.
  • Több Megyei Rendőr-főkapitányságon működik az ifjúsági őrjáratok rendszere, ahol pedagógusok és megelőzési szakemberek, ifjúság védelem területén dolgozók vesznek részt ezeken a megelőzési tevékenységekben. Nagyon szívesen látjuk a polgárőrök részvételét is a jövőben.
  • Készülnek az elektronikus megelőzési kiadványaink, melyben természetesen ott vannak a gyermek és ifjúságvédelem témakörei is. Számítunk, illetve kérjük a polgárőrség segítségét a kiadványok terjesztésében.

Biztos vagyok benne, hogy ez a program 2018-ban sikeres lesz. A Nagyvárosok Bűnmegelőzési Programja, a 100 X 100 amely tovább nőtt 300 X 100-ra, mindegyik egy nagyon sikeres program lett. Én azt gondolom, hogy a polgárőrök ezt is sikeresen fogják teljesíteni, összefogással, kiválóan kidolgozott programmal, szép eredményekről fogunk majd tudni számot adni.