Közös szolgálattal óvják a lakosság nyugalmát  

A Hajdúhegyen élők kérték a rendőrök és a polgárőrök gyakoribb járőrözését. Fotó: Szilvás István

A bűncselekmények jelentős részét a nagyvárosokban követik el, megelőzésük érdekében országos akciót indított a rendőrség és a polgárőrség.

EGER – A rendelkezésre álló bűnügyi statisztikai adatok, az önkormányzati képviselők, valamint a közmeghallgatáson elhangzott lakossági vélemények alapján úgy értékelhető, hogy javult a város közbiztonsága. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ölbe tett kézzel ülhetünk. Továbbra is közös feladatunk, hogy érzékelhetően javuljon az itt élők, s az idelátogatók szubjektív biztonságérzete – fogalmazta meg az elmúlt kilenc hónap tapasztalatát Bognár József r. alezredes, az Egri Rendőrkapitányság vezetője.

Kilenc hónappal ezelőtt kezdődött ugyanis az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség közös akciója, amelyet a nagyvárosi bűnözés megelőzésére és visszaszorítására szerveztek. A megyeszékhelyen ebben a hivatásos bűnüldözők mellett kiemelt szerepet kapott az Agria Polgárőr Egyesület, s további résztvevőként a közterület-felügyelet, melynek képviselői – mint ezúttal is – havonta közösen elemezték a közbiztonság helyzetét, s határozták meg a feladatokat.

Mint Bognár József városi kapitány összefoglalta: kiemelt figyelmet fordítanak az éjszaka is működő érsekkerti és a belvárosi szórakozóhelyekre és környékükre a fiatalok körében előforduló lopások, garázda és erőszakos cselekmények miatt. Közös járőrszolgálattal igyekeznek megelőzni a gépkocsi-feltöréseket, a vagyon elleni, illetve a bevásárlóközpontoknál elkövethető bűncselekményeket. Ugyancsak fokozott ellenőrzésekkel kívánták elejét venni a buszokon tapasztalt zsebtolvajlásoknak, amelyek főként a zsúfolt járatokon jellemzőek. A megelőzésben nagy jelentőségük van a térfigyelő kameráknak, amelyeknek a felvételeit az illetékes közterület-felügyelők mellett – forgalmas időszakokban – a rendőrség bűnügyi és közterület-védelmi szakemberei is figyelik, s adott esetben – például lopás, rablás, testi sértés, autófeltörés, netán életveszély észlelésekor – azonnal intézkednek. A kamerák révén más jellegű bűncselekmények tetteseit is sikerült azonosítani és előállítani. Az illetékesek emellett fontosnak tartják a rendőrség iránti bizalomnak a megőrzését, ami alapján várják az állampolgári bejelentéseket. Az ezeket követő intézkedésekről minden esetben visszajelzést ad a rendőrség.

Az akció értékelésekor a résztvevők kitértek a „zöldkommandó” külterület- és természetvédelmi tevékenységére, melynek eredményeként csökkent a hétvégi házak fosztogatása és a környezet károsítása. Az ebben résztvevő mezőőrök, lovas polgárőrök, civil közreműködők jelzéseire és szolgálatára a továbbiakban is számítanak. S nem csak a város környékén, hanem a kapitányság illetékességi területéhez tartozó ötven településen is.

Szó esett továbbá arról is, hogy az idegenforgalmi főidényben fokozottan ügyeltek a turisták nyugalmára: a közös járőrözés kiterjedt a belvárosra, az állomások környékére, valamint a strandra. A külföldiekkel való kommunikálást-nyelveket beszélő diákok segítették.

Az esztendő hátralévő részében az ünnepi időszak határozza meg a feladatokat. Mint elhangzott: mind a megyeszékhelyen, mind a kapitányság illetékességi területéhez tartozó településeken igyekeznek biztosítani a helybeliek nyugalmát és biztonságát.

A rendőrség és a polgárőrség országos vezetői által indított akciót az indokolta, hogy a bűncselekmények jelentős részét a nagyvárosokban követik el. A megelőzésben – mint Antal Csaba, a megyei polgárőr szövetség egri járási koordinátora, valamint Gerczuj Zoltán, az Agria Polgárőr Egyesület elnöke elmondta – kiemelt feladatot kaptak a sárga mellényesek. Az Egerben és körzetében működő egyesületek az idén eddig 69 ezer 364 órát töltöttek a közterületeken, ebből 23 ezer 641 órában a rendőrökkel közösen járőröztek. Felkészültségükre jellemző, hogy a nagyvárosi bűnmegelőzés témakörében rendezett országos versenyt az egri polgárőrök csapata nyerte meg.