Közös felkészítés

A Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági program soros összejövetelének keretében, 2016. január 9-én, Gönyűn, a Faluházban érdekes, mind az érintett korosztályokat, mind az áttekintett történelmi időszakot, abban a polgárőrség fejlődését, mind a szabályozásokat, feladatokat, mind a tennivalókat tekintve széles skálájú, sokrétű ismereteket adó rendezvényre került sor.
A szerteágazó témák előadója Cseri József nyugalmazott dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség oktatási bizottságának tagja volt, aki részben a már megszerzett ismereteket felelevenítve, részben új ismereteket átadva, azokat példákkal illusztrálva készítette fel a megjelent 17 fő 14 éven aluli fiatalt, a jelenlévő öt fő ifjú polgárőrt és a felnőtt polgárőröket. Az előadó, a program koordinátora által megfogalmazott előzetes kéréseket szem előtt tartva kitért az önként vállalt feladatok végrehajtásának történelmi, jogszabályi hátterére, a jogokra, kötelességekre, az ifjú polgárőrök feladataira, az „öregek” ifjú polgárőrök felé fennálló mentori feladataira, a 14 éven aluliak lehetőségeire a bűnmegelőzés, a polgárőr munka segítése terén, valamint röviden ismertette az ifjakat fenyegető veszélyforrások, köztük kiemelve az Internettel, közösségi oldalakkal kapcsolatos releváns problémákat.

z összejövetelt megtisztelte jelenlétével Csaplár Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke is, aki köszöntőjében méltatta a gönyűi ifjúsági program szerepét, eredményeit, további sikereket kívánt a programot koordináló egyesületnek és nem utolsó sorban a fiataloknak, akikből – a közös remények szerint – újabb ifjú polgárőrök válnak, ezáltal biztosítva az utánpótlást, a felkészült állományt, a polgárőrség további fejlődését.

Az összejövetel végén a Cseri József az ifjú polgárőrök felkészítését bizonyító, általa és a megyei szövetség elnöke által aláírt tanúsítványokat adott át öt fiatal társunknak.

Az érdekes, hasznos összejövetel jól szolgálta célját, köszönet érte a felkészült előadónak, jól illeszkedett a 2015-2016-os programba, melyet a következő hónapokban – a felkért szervezetek támogató közreműködésében bízva – bűnmegelőzési ismeretekkel, rendőrségi látogatással, közlekedésbiztonsági, katasztrófavédelmi programokkal tervezzük folytatni, de nem feledkezünk meg a „látványos” programokról sem.

(Horváth Attila az ifjúsági program koordinátora, sajtófelelős)