Közlekedésbiztonsági nap Annavölgyön

2018. április 20.-án rendezte meg Annavölgyön az Annavölgyi Önkormányzat kezdeményezésére, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, a Dorogi Rendőrkapitányság, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség a IV. közlekedésbiztonsági napot.

A közlekedésbiztonsági nap fővédnöke Farkas Gábor rendőr dandártábornok, megyei főkapitány volt.

Az idő kedvezett, gyönyörű napsütéses időben rengeteg gyerek és felnőtt vett részt a rendezvényen.
Volt minden, mi szem-szájnak ingere: részeg szemüveg, kerékpár verseny, fegyver bemutató, kutyás bemutató, kerék csere verseny, légpuskás céllövészet, ügyességi verseny, lovas polgárőr bemutató, ügyességi rally bemutató, közlekedési felvonulás.

A rendőrség részéről a rendezvényen részt vettek:

Farkas Gábor r.dandártábornok, megyei főkapitány. Milus Gábor r.ezredes KEMRFK rendészeti főkapitány helyettes, a Megyei Baleset megelőzési Bizottság elnöke. Sólyáné Farkas Friderika r. alezredes, a KEMRFK Közlekedésrendészeti osztályának vezetője, a KEM Baleset megelőzési Bizottság ügyvezető elnöke. Buóczné Miklán Erzsébet r.őrnagy a KEM Baleset megelőzési Bizottság titkára,
Krasula János r.ezredes, rendőrségi főtanácsos a Dorogi Rendőrkapitányság vezetője.

Továbbá részt vett Annavölgy polgármestere, Bánhidi József, Kun Csaba a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

A megyei polgárőr csapatok is jelen voltak szép számmal.

Sárisáp-Annavölgy Polgárőr Egyesület, Nagyigmándi Polgárőr Egyesület, Dadi Polgárőr Egyesület,
Csolnoki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Epöl Községi Polgárőr Egyesület, Nyergesújfalu Városi Polgárőr Egyesület, Bajna Polgárőr Egyesület, Tatabányai Polgárőrség Önvédelmi Egyesület,
Tokodi Polgárőr Egyesület, Esztergom Városi Polgárőr Egyesület, Esztergom-kertvárosi Polgárőr Egyesület, Megyei Lovas Tagozat.

Az egész napos programok lekötötték a kicsiket-nagyokat egyaránt.
A nap úgymond csúcspontja egy rendőrségi helikopter volt, mely a betonos focipályán szállt le.
Természetesen a gyerekek nagyon kíváncsiak voltak, kérdéseket tettek fel a pilótáknak, akik készséggel válaszoltak.
Természetesen a pilótafülkét is meg lehetett nézni, viszont a rengeteg gyerek illetve hatalmas érdeklődés miatt kettes sorokat kellett kialakítani.

Az Esztergomi rendőrkapitányság kutyás szolgálatának bemutatóját is hatalmas érdeklődéssel nézték gyerekek és felnőttek egyaránt.
Bemutatták, hogy a szolgálati kutya hogyan védi a gazdáját, milyen engedelmességi feladatokat hajt végre, hogyan jutalmazza a kutyavezető játékkal.

A parkolóban mindeközben rally bemutatót láthattak az érdeklődők Juhász Balázs, Kubovics István, Gerendás Ádám, Warschitz Roland, Szabó György rally pilóták jóvoltából.

A rendezvény teljes ideje alatt Takács Zsuzsanna polgárőr, a Kisbéri Lovas Tagozatból, Gandalf nevű lovával folyamatos bemutatót tartott, válaszolt a lovas polgárőr szolgálat szépségeiről, tanácsokat adott az érdeklődőknek.

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelem jóvoltából egy tűzoltó autó is végig jelen volt a gyerekek örömére, szirénázhattak, felpróbálhatták a ruhákat, megnézhették a felszereléseket.

A GA Medic egészségügyi szolgáltató egy mentőautóval volt jelen, itt is ki lehetett próbálni szinte mindent, kérdéseket intézhettek a mentő személyzethez.
Sajnos egy apró baleset folytán egy kerékpáros kislány lába megsérült, de rögtön el is látták a horzsolásait.

Nagy érdeklődés övezte az újraélesztési “ambu baba” vöröskeresztes személyzetét is, ahol az érdeklődőknek bemutatták az elsősegély illetve az újraélesztési technikákat.

A rendezvényen nagy sikere volt a Pest Megyei Polgárőr Szövetség Készenléti és Ellenőrző Egység motoros polgárőreinek, akik a buszokkal érkező iskolások felvezetésében, helyszínre kísérésében illetve a rendezvény végén történő autós-motoros illetve szolgálati autós felvonulás biztosításában vettek tevékenyen részt.

A nap fénypontja egy “disco baleset” szimulációja volt.
Biztonsági intézkedések közepette el lett játszva, hogy ittas fiatalok a hajnali órákban hazafelé tartva balesetet szenvedtek kettő autóval.


A szolgálatban lévő polgárőr járőr lett először a helyszínre navigálva, akik a mentést megkezdték, a 112-es segélyhívón folyamatosan tájékoztatták a diszpécsert a történtekről.

A rendőr járőr megérkezésekor tájékoztatást adtak a sérültek állapotáról, az addigi intézkedésekről, majd átadva a helyszínt a hivatásosoknak, a továbbiakban a helyszínt biztosították, a további balesetek elkerülése végett.

A mentő egységek illetve a tűzoltók is megérkeztek, majd összehangoltan megkezdték a sérültek mentését illetve feszítő-vágóval kiszabadították a sérülteket.
Éppen időben, mert egy elektromos zárlat miatt az autókban tűz keletkezett, melyet sikeresen eloltottak.
Eközben Málnás Zsolt alezredes folyamatosan kihangosítva ismertette a hivatásos szervek beavatkozásának menetét.

A nap végén az összes résztvevő jármű felkerekedett és útra keltek egy autós felvonulásra, melynek útvonala következő volt:
Annavölgy-Dág-Csolnok-Dorog-Tokodaltáró-Dorog-Sárisáp-Annavölgy