Közfelkiáltással megerősítve

Forró hangulatú, személyeskedéstől sem mentes közgyűlése volt a Pest Megyei Polgárőr Szövetségnek március 11-én Dabason, melynek végén az elnök személyét és eddig végzett munkásságát állva, vastapssal erősítette meg illetve értékelte az értekezlet.

A Dabasi Sporttelep konferenciatermébe a Pest Megyei Polgárőr Szövetség rendkívüli közgyűlését azért hívták össze, hogy döntsenek a szövetség Alapszabályának és székhelyének változtatásáról, illetve az elnökség személyeiről. Sajnos a szokásos jogi formuláig, a jegyzőkönyvvezetők, a szavazatszámlálók elfogadásáig sem jutottak, máris felszínre került a szervezeten belüli konfliktus. Miután dr. Bilisics Péter, mint levezető elnök tisztázta a félreértéseket, a demokrácia szabályait betartva a közgyűlés elkezdte munkáját.

Először Szabó István, a Pest megyei Közgyűlés elnöke lépett a pulpitushoz, aki köszönetet mondott a polgárőröknek. Mint mondta, a polgárőrök kapocs a lakosság és a rendőrség között. A lakosság olyan bizalommal van a polgárőrök felé, hogy ha valamit észlelnek, ha valami gondjuk van, előbb fordulnak a polgárőrökhöz, és csak utána a rendőrséghez.

Török Barna, az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke a köszöntő beszédében a gazdálkodás fontosságára és pontosságára hívta fel a figyelmet, és hangoztatta, hogy az egyesületek ellenőrzésekor a Felügyelő Bizottság barátként, bajtársként segít, azért, hogy ne sérüljön a Polgárőrség. Dr. Fekete Csaba rendőr dandártábornok, Pest Megye rendészeti főkapitány-helyettese büszkén ismertette, hogy 2016-ban jelentősen csökkent a megyében a bűncselekmények száma, ami a polgárőröknek is köszönhető. Mindezt úgy, hogy a fokozott határőrizeti tevékenység miatt rendőröket vezényeltek el a megyéből. Megköszönte az együttműködést és megerősítette, hogy 2017-ben is számít a polgárőrökre. Benkő Tamás a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatóságának igazgatója is köszönetét fejezte ki a polgárőröknek, egyben reményét fejezte ki, hogy a futballmérkőzések zavartalan lebonyolítását eddig is segítették és ez után is segíteni fogják.

A köszöntők után elkezdődött az érdemi munka, melyet több felszólalás, illetve közbekiabálás nehezített. Hosszú vita után végül eljutottak oda, hogy elfogadták a napirendi pontokat, amit a megyei elnök prezentációja követett. Dr. Bilisics Péter röviden bemutatta, hogy a megyei szövetség 2016-ban milyen eredményeket ért el, milyen kiemelt programokon vettek részt, illetve a Pest megyei polgárőrök hányszor és miként segítették a társszervek munkáit. Milyen fejlődésen ment át a szövetség, milyen eszközöket sikerült beszerezniük, mely mértékben növekedett a szövetség létszáma. Beszélt a megye polgárőreinek sikereiről, elért eredményeiről. Külön megköszönte a polgárőröknek, hogy önként és térítés nélkül dolgoznak a közért. A közgyűlés ezután elfogadta az Alapszabályának módosítását, új székhelyét, az új elnökség tagjait, illetve a 2017-es évre szóló tagdíj mértékét.

Ezt követően dr. Bilisics Péter elmondta, hogy a személyét és családját az utóbbi félévben érintő nemtelen támadások miatt felajánlja lemondását, és egyben bizalmatlansági indítvány kezdeményez magával szemben. A közgyűlés az elnök személyét állva, vastapssal, illetve szavazatával is megerősítve közfelkiáltással támogatta.

„Nekem fontos, hogy nem öncélúan vagyok itt, és azt gondolom, hogy az építő javaslatokat eddig is elfogadtam. Nem vagyok megélhetési polgárőr. Minden adatunk nyilvános, tessék, meg lehet nézni őket – mondja az elnök. – Vannak hibáink, vannak dolgok amiket nem értünk el, de van kilenc jegyzőkönyvünk arról, hogy nincs hűtlen vagyonkezelés, nincs bűncselekmény, és nincs semmi olyan dolog ami egyébként bármi féle közvádi eljárást kezdeményezne. Ugyanakkor én azért dolgozom, hogy segítsem a szövetséget, képviseljem a megyei polgárőrök érdekeit.”

„Sok ilyen értekezleten voltam már, ám ez esetben egy elég zajos küldöttgyűlésen vagyunk túl, de úgy gondolom, hogy ez belefér a demokratikus elvekbe, az önkormányzatiságba – mondta zárszóként Török Barna, majd hangsúlyozta, hogy a bejelentéseket ki fogják vizsgálni. De nyomatékosította, hogy az OPSZ nem Pest megye ellenes. – Központi költségvetési pénzből gazdálkodik az OPSZ, ezért ennek falhasználását nagyon szigorúan kell ellenőrizni.”

Dr. Bilisics Péter ezután felolvasott egy jegyzőkönyvet, amiben az ellenőrök megállapítják, hogy a szövetségnél nincs gazdasági probléma, majd a gyűlést bezárta.

 

(Szöveg, fotó: Lőwinger Zoltán)