Körbe tekerték a Velencei tavat

Lógott az eső lába Velencén, május 13.-án, amikorra az Országos Polgárőr Szövetség és az OPSZ Sportegyesülete meghirdette a III. Tekerd körbe a Velencei tavat elnevezésű kerékpáros túráját. Ennek ellenére mondhatni tömött sorokban érkeztek a regisztrációhoz a Baranya, Tolna, Somogy, Pest és Fejér megyékből, illetve a fővárosból érkezett kerékpárosok. Amikor elhangzott a megnyitó helyszínére invitáló figyelmeztetés, már jóval kétszáz fölötti volt a jelentkezettek száma.

A Velence Korzó másik oldalán lévő Kastélykertben is szép számban jöttek össze a kerekezők, amikor dr. Túrós András, az OPSZ elnöke köszöntötte a tekerésre vállalkozókat, s a jelenlévő vendégeket: dr. Varga Péter r. dandártábornokot, Fejér megye rendőrfőkapitányát, Tóth Istvánt, Gárdony polgármesterét, Pápai Szabó Györgyöt, Velence képviselő testületének tagját, lelkészt. Az elnök örömének adott hangot, hogy ilyen sokan eljöttek erre a sporteseményre, amellyel a polgárőrök hitet tesznek amellett: az idegenforgalmi időszakban kiemelten vigyázzák a közrendet, a közbiztonságot, hogy az itt élők és ide kikapcsolódni érkezők biztonságban érezhessék magukat.

Köszöntőjében Tóth István polgármester elmondta: Velence, Agárd és Gárdony egymást remekül kiegészítve azon van, hogy mindenkinek változatos, élményekben gazdag programokat nyújtson az idegenforgalmi szezon időszakában. Kölcsönös a bizalom, a segítség az önkormányzatok között, a biztonságról pedig a Rendőrség mellett a szép számban tevékenykedő polgárőrök gondoskodnak. A házigazdák és a külföldön tartózkodó Koszti András polgármester nevében Pápai Szabó György lelkész Isten áldását kérte a jelenlévőkre, s főként azt: kímélje meg az esőtől a tekerőket, majd megáldotta a kerékpártúra résztvevőit.

Akik innen a „Rajt” feliratú kapuhoz hajtottak, s rendőrmotoros felvezetéssel indultak a 31 kilométeres tekerésre. Ekkorra már háromszáz feletti volt a biciklisek száma. Jóleső volt látni, több önkéntes bűnmegelőző a Rendőrségtől ajándékba kapott „Polgárőr” feliratú kétkerekűvel vágott neki a távnak. Sokan hozták magukkal csemetéiket is, akik vagy önállóan tekertek, vagy anya- illetve apa kerékpárján gyermekülésben „tették meg” a távot, illetve többen voltak, akik ötletes módon kerékpárjukhoz „utánfutót” csatlakoztattak, így szállítva kicsinyeiket. Feltűnt: sok volt a fiatal, közöttük számosan Ifjú Polgárőrök, vagy éppen az 50 órás kötelező közösségi munkát a Polgárőrségnél teljesítő. Csak Százhalombattáról több, mint 70 ifjú érkezett.

Az első frissítő állomáson, Dinnyés térségében a Fejér Megyei Polgárőr Szövetségnek köszönhetően tízórai – zsíros kenyér, pogácsa -, gyümölcs és ásványvíz várta a résztvevőket, no meg Gárdony Rendőrkapitányának, dr. Sági János r. alezredesnek köszönhetően a kapitányság bűn- és baleset-megelőzési szakemberei, akik hasznos tanácsokkal látták el az érdeklődőket. Délről megkerülve a tavat, következett egy kissé nehezebb, emelkedős szakasz, amelynek a közepén várta a második frissítő állomás a drótszamarasokat. No, meg Szél Pál, az OPSZ Sportegyesületének elnöke, akik dr. Hegedűs Róbert kétszeres világbajnok kajakost mutatta be a résztvevőknek, s beszélgetett vele sportmúltjáról, s jelenlegi, nem kevéssé fontos tevékenységéről.

A frissítők elfogyasztását követően jött a záró szakasz. A cél a Velence Korzó végén, a Korzó Étterem előtt volt, ahol a kicsik számára egy mobil KRESZ-parkot is felállítottak a Fejér megyei polgárőrök, a szabályos közlekedésre nevelés eszközeként. Több gyermek is kipróbálta rollerrel a pályát, míg a többiek árgus szemekkel figyelték hibáikat. A célba érkezettek jóleső fáradtsággal dicsérték a kezdeményezést – amelyen, mint a regisztrációból kiderült, végül 323-an vettek részt, közöttük egy olasz hölgy és egy angol sportember is -, fogyasztották el az egy tál ételes ebédet, s azzal búcsúztak a szervezőktől: „Jövőre, veletek, ugyanitt!”

Forrás : Tóth Zoltán, fotó :Sebestyén Jenő