Kitüntették a Békési Polgárőrséget

Békés várossá nyilvánításának 44. évfordulójának alkalmából, április 13-án ünnepi testületi ülésén került sor Békés város kiválóságainak elismerésére.

A kulturális központ színháztermében tartották azt az ünnepi képviselő-testületi ülést, amelyen a “Civilek a Városért”, a “Békés Városért”, a kitüntetések valamint a “Békés Város Díszpolgára” és “Az Év Békési Sportolója” elismerő címek kerültek átadásra.

Az Ünnepi Testületi ülést számos vendégek között megtisztelte jelenlétével Dr. Fekecs Dénes az OPSZ Gazdasági és Pénzügyi elnökhelyettese, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

“CIVILEK A VÁROSÉRT” KITÜNTETÉS

Békés Város Képviselő-testülete 103/2017. (III. 30.) számú határozattal “Civilek a Városért ” kitüntetést adományoz a Békési Polgárőrség Közhasznú Szervezetének.

“CIVILEK A VÁROSÉRT” kitüntetés átadása előtt Mucsi András Önkormányzati képviselő mutatta be és méltatta a Békési Polgárőrség Közhasznú Szervezetet.

BÉKÉSI POLGÁRŐRSÉG KÖZHASZNÚ SZERVEZET

Fáradtságot nem kímélve, önkéntesen dolgoznak városunk közrendjének és közbiztonságának javítása érdekében. Céljuk és alapfeladatuk többek között a bűnmegelőzésben való közreműködés, az állampolgárok személyi biztonságának védelme, a lakosság és a bűnüldöző szervek közötti bizalom és együttműködés erősítése.

Taglétszámuk 78 fő, mely az egyik legnagyobb létszámban működő helyi közösség is egyben. Folyamatosan éjjel és nappal is változó beosztással végzik szolgálataikat. Legfőbb együttműködő partnerük a rendőrség, mely nagy igényt tart a munkájukra. 2016 évben a békési rendőri szervekkel együttműködésük során összesen 295 alkalommal, 428 polgárőr, 2041 óra közös szolgálatot láttak el. A rendőrségen túl kapcsolatban állnak a katasztrófavédelmi szervekkel, a helyi oktatási intézményekkel, sportszervezetekkel, önkormányzattal.

A tagok elhivatottságát jól példázza, hogy szolgálaton kívül is figyelik a város közrendjét, közbiztonságát. A városi nagyrendezvények, ünnepségek lebonyolításakor részvételükre, segítségükre mindenesetben számíthatnak a szervezők. A Madzagfalvi Napokon teljes létszámmal éjjel-nappal, 4 napon keresztül teljesítik a szolgálatot. Az önkormányzat felkérésére a segély szállítmányok valamint az Erzsébet utalványok kiosztásának biztosításában is részt vesznek és jelenlétükkel biztosítják a problémamentes szervezést. Mindenszentek előtt és után majdnem 5 napon keresztül végeznek szolgálatot a város temetői előtt és a parkoló autók biztonságára is ügyelnek. A tanyaprogramjukat folyamosan végzik. Az ott élő, idős korosztály számára jelenlétük megnyugvást is jelent, segítenek fát hasogatni, valamint rendkívüli időjárás esetén segítenek bevásárolni, gyógyszert kiváltani és ivóvizet is szállítanak a rászorulóknak.

Folyamatos járőrszolgálatot végeznek a kertekben is, visszaszorítva a kerti lopásokat és garázdaságokat. Tavaly 30. 636 óra szolgálatot teljesítettek. Ezeket az órákat teljesen önkéntesen, társadalmi munkában végzik, mindennemű ellenszolgáltatás nélkül.

A BÉKÉSI POLGÁRŐRSÉG KÖZHASZNÚ SZERVEZET Békés város közbiztonságért végzett munkájáért “Civilek a Városért” kitüntetésben részesül.

Forrás, fotó: Virág István