Kitüntetett települések vezetői tanácskoztak – Elitek fóruma Kunszigeten

Az „Polgárőr Városa, Községe, Budapesti kerülete” címmel kitüntetett települések polgármesterei, polgárőr egyesületi vezetői találkoztak október 13-án a Győr-Moson-Sopron megyei Kunszigeten, hogy egy szakmai program keretében cseréljenek eszmét a Polgárőrség jelenéről, jövőjéről.

A fórum fontosságát jelzi, hogy azon részt vett dr. Bors Szabolcs, a Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője, Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Csizmadia Gábor r. dandártábornok, megyei főkapitány és Sallai Péter tű. dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője és mintegy 70 polgármester és polgárőr vezető.

Házigazdaként Lendvai Ivánné, Kunsziget polgármestere köszöntötte a megjelenteket, s tartott a település múltját, jelenét és jövőjét felvázoló, tartalmas prezentációt, majd Csaplár Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség elnöke szólt a megyei polgárőr szervezetek tevékenységéről, eredményeiről. Egyebek mellett kiemelve: a megyében minden polgárőr egyesület élvezi az önkormányzatok anyagi támogatását, amiért igényt tartanak az önkéntes bűnmegelőzők együttműködésére a rendezvények biztosításától az időskorúak védelméig az élet minden területén. A Rendőrséggel munkánk a körzeti megbízottól a főkapitányig szinte mindennaposan összeköt – hangoztatta az elnök, aki kitért a Győrben rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál közös biztosításával kapcsolatos polgárőri feladatokra, a külső és belső migráció kívánta tevékenységre, s az Ifjú Polgárőrökkel kapcsolatos tevékenységükre is. Mondandóját azzal zárta: kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy jól működjön az önkormányzat, Rendőrség, Polgárőrség közötti „háromszög”.

A hozzászólások sorát a megye főkapitánya nyitotta meg, mindjárt azt emelve ki: 2010 és 2016 között felére csökkent a bűncselekmények száma Győr-Moson-Sopron megyében, s ebből az eredményből jelentős részt vállalt a Polgárőrség is. Nem véletlenül közbiztonságilag szilárd, élhető, nyugodt megye vagyunk – hangoztatta Csizmadia Gábor r. dandártábornok. A migrációs nyomás időszakában – a megyén keresztül akartak eljutni a migránson nyugatra –, de a kiemelt, sokakat vonzó rendezvényeken is bizton számíthattunk a polgárőrökre, s ez igaz a belső migráció okozta nehézségeink kezelésére is. Köszönjük ezt a kiváló együttműködést, amelyet folytatunk, hogy megyénk, hazánk még biztonságosabb lehessen!

Polgárőrök nélkül nem lenne ilyen közbiztonság Magyarországon! – ezekkel a szavakkal kezdte hozzászólását Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy a helyi önkormányzatok, a Rendőrség és a polgárőrök között tényleges és élő együttműködés alakult ki. Kiváló példa erre Kunsziget, s ha már a települést említette, egy meglepetéssel is „előrukkolt”, a megyei elismerését, Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérmét adta át Lendvai Ivánnénak „a polgárőr szervezetek folyamatos támogatásáért, az önkéntes bűnmegelőzők tevékenységének segítéséért, a Polgárőrséggel szembeni bizalmi tőke megteremtésében és erősítésében végzett munkájáért”. A megyei elnök szólt még a polgárőrök munkáját elismerő kormányzati támogatásról, amelynek eredményeként jelentősen javultak az egyesületekben a technikai feltételek, s nőtt az önkéntes bűnmegelőzők létszáma is.

A Katasztrófavédelem köszönetét Sallai Péter tábornok tolmácsolta, kiemelve: a Polgárőrség egy igazi sikertörténet, amelynek haszonélvezői az állampolgárok és a Katasztrófavédelem is. Mert például a vízi polgárőrök nélkül nem biztos, hogy eredményes lenne beavatkozásunk árvízi helyzetben. Köszönöm, hogy minden nehéz helyzetben számíthatunk rátok!

A továbbiakban polgármesterek és egyesületi vezetők osztották meg örömeiket, gondjaikat, szakmai tevékenységük aktualitásait. Abban mindannyian egyetértettek: ezt az ügyet szolgálni csak közösen lehet! Hallhattunk arról, milyen nehézségekkel kellett szembenézni a nyári idegenforgalmi szezonban a Balaton-parti polgárőröknek, miként arról is, hogy van egyesület, amely már az alsó tagozatos általános iskolásoknál elkezdi a „rendpárti” nevelést, hogy belőlük váljanak majdan Ifjú Polgárőrök, de felvetődött az is: hogyan támogathatja a polgármester azt a polgárőr egyesületet, amelynek éppen elnöke is egyben? Szó volt a gyenesdiási, remekül bevált vendég polgárőr szolgálatról, a déli határ mentén dolgozó polgárőrökről, akik immáron tagozatba tömörültek, s kritikaként vetődött fel: a polgárőrök védőszentje, Szent László nem kapott megfelelő szerepet eddig országosan, noha az idén Szent László Emlékév van. S hogy maradjunk a kritikánál: elhangzott az is, hogy alig esik szó a Szomszédok Egymásért /SZEM/ mozgalomról, pedig erre a lakosság egy jó része is mozgósítható lenne.

A tanácskozás zárásaként dr. Túrós András foglalta össze az elhangzottakat, kiemelve: mintha a „Kiváló Áruk Fórumán” lennénk! Hiszen azok a polgármesterek, polgárőr vezetők vannak jelen, ahol a legjobb a közbiztonság, ahol a legjobban működő egyesületek tevékenykednek. Eddig 87 település és hét fővárosi kerület nyerte el ezt az elismerést, noha évente 50-60 pályázatból kell választania az OPSZ Elnökségének. S a legnagyobb elismerés, hogy Nyíregyházán, az Országos Polgárőr Napon Magyarország belügyminiszterével adhattuk át ezeket a kitüntető címeket!

Az OPSZ elnöke emlékeztetett rá: a határvadászok ünnepélyes eskütételén Orbán Viktor miniszterelnök a közbiztonságról szólva felsőfokban szólt a Rendőrség teljesítményéről, s arról, hogy ennek köszönhetően büszkék lehetünk rá, Magyarország közbiztonsága Európában a legjobbak közül való! S ezekhez az eredményekhez a Polgárőrség is hozzájárult! Emlékeztetett rá: 2010-ben, Gyenesdiáson, az Országos Polgárőr Napon beszédében azt mondta, hogy a jövő kopogtat a Polgárőrség ajtaján. A közbiztonság mára felértékelődött, s ebből nem hagyták ki az aranykorát élő Polgárőrséget sem. Az a rendészetpolitikai háttér, amit Magyarország Kormányától, a Belügyminisztériumtól, a Rendőrségtől és a lakosságtól kapunk, egyenesen fantasztikus!

A jövőről szólva dr. Túrós András azt hangoztatta: folytatni kell polgárőr programjainkat! Ugyanakkor vissza kell vezetni az önkéntes bűnmegelőzőket a közterületekre, ez legyen a fő csapásirány! Mert széles a skála, ahol működünk, ám elsősorban a közterületeken kell szolgálnunk! A 300×100 Biztonság Polgárőr Mintaprogramra nem csak a szakma, de a Miniszterelnökség is felfigyelt. Dr. Pintér Sándor belügyminiszter azt javasolta: 2018-ban is folytassuk e sikerprogramot, s ennek támogatására – az önkormányzatokon keresztül – 100 millió forintos céltámogatást juttat el. Az OPSZ elnöke kritikusan szólt a fiatalokkal való foglalkozásról, arról, hogy bár tömegeket vártunk, eddig mindössze 1200 Ifjú Polgárőr rendelkezik igazolvánnyal. Kiemelte: Békéscsabán, a Szakképzési Centrumban egy felnőtt polgárőr egyesület alakul pedagógusok részvételével, s ide csatlakozhatnak majd a diákok – várhatóan 150-200-an. Végül az elnök a felvetődött kérdésekre válaszolt.

A szakmai tanácskozás Kunsziget polgármesterasszonyának kalauzolása mellett a faluközpontban tett sétával zárult.

T. Z.

Fotó: Józsa István