Keszthely környéki önkéntesek is eszközökkel gazdagodtak 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság harmadik katasztrófavédelemi kirendeltségén, Keszthelyen is átadták az önkéntes tűzoltó és mentőszervezetek 2017. évi pályázatán elnyert eszközöket, szakfelszereléseket.

Az idén országosan 602 önkéntes tűzoltó egyesület és közel kétszáz önkéntes mentőcsoport szerepelt sikerrel a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán, amelyen különféle tűzoltóeszközök és felszerelések beszerzéséhez, működési költségek finanszírozására, műszaki-technikai, védőruházattal való ellátásra, valamint a tagok oktatására és vizsgáztatására lehetett támogatást elnyerni.

A Keszthely környéki tűzoltó egyesületek és a Pelso Önkéntes Mentőszervezet összesen 8,1 millió forintnyi értékben vehetett át eszközöket, szakfelszereléseket. A bővülő pályázati források és lehetőségek miatt a Keszthelyi Hivatásos Tűzoltóparacsnoksággal együttműködési megállapodással rendelkező Somogy megyei vörsi önkéntes tűzoltó egyesület 716 ezer forintot szertáruk építésének felújítására nyert.

Az ünnepélyes átadáson Egri Gyula tűzoltó ezredes, megyei igazgató hangsúlyozta az önkéntesség fontosságát, elismerve azt az önfeláldozó munkát, melyet ezek a szervezetek végeznek. Nagy segítség a mindennapos feladatellátásban az elmúlt hét év pályázati támogatása, mely nagyon jó alapot ad(ott) az önkéntesség fejlődéséhez.

Manninger Jenő a térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy Keszthely környékén az önkéntes tűzoltó mozgalom milyen aktívan van jelen és ezzel erősíti a mentő- tűzvédelmet. A képviselő gratulált a sikeres pályázatokhoz, s mint mondta, reményei szerint a ma újonnan átadott eszközök betöltik majd a funkciójukat, ezáltal is növelve a térség mentő- tűzvédelmének hatékonyságát. Hozzátette, a korábbi évekhez hasonlóan idén is kizárólag hasznos, a köz érdekeit szolgáló eszközöket igényeltek, illetve nyertek el az egyesületek. Zárásként megköszönte az egyesületek egész éves munkáját és sok erőt és egészséget kívánt a munkájukhoz.

Köszönőbeszédében Strázsai Zoltán, a Zala megyei Tűzoltószövetség elnöke köszönetét fejezte ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak és a Magyar Tűzoltószövetségnek, amiért évről-évre emelkedő összegű pályázati forrásokkal segítik az önkéntes tűzoltóságok fejlődését.

Keszthely vonzáskörzetéből 12 tűzoltó egyesület indult sikerrel a pályázaton:

 • Alsópáhoki Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
 • Balatonszentgyörgyi Tűzvédelmi Egyesület
 • Gógánfa Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület
 • Györöki Hamutiprók Hagyományőrző ÖTE
 • Önkéntes Tűzoltó Egyesület Hévíz
 • Önkéntes Tűzoltó Egyesület Rezi
 • Önkéntes Tűzoltó Egyesület Zalagyömörő
 • Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Balatonberény
 • Sümeg Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
 • Sümegcsehi Polgárőr Tűzoltó Egyesület
 • Vörs Önkéntes Tűzoltó Egyesület
 • Zala-menti Kutató Mentő Csoport

Továbbá egy önkéntes mentőszervezet: a „Pelso járási rendeltetésű önkéntes mentőszervezet” is nyert támogatást.

Fotós: Tóth I. Tibor tű. alezredes – Keszthely HTP