Katasztrófahelyzetekkel kapcsolatos oktatást és felkészítés vízi polgárőröknek

Felkészítő oktatást tartott 2017. március 4-én délelőtt a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízi Polgárőr Egyesület a hajóvezetői engedéllyel illetve búvárvizsgával rendelkező, valamint mentésirányításban jártas polgárőröknek.

A képzés a vízi polgárőrök feladatairól és lehetőségeiről szólt kiemelten katasztrófahelyzetek esetén. A képzésen 26 fő vízi polgárőr vett részt, akik leginkább Komáromból, Sopronból, Győrből illetve Mosonmagyaróvárról érkeztek, de emellett voltak más helyekről is.

Az oktatás leginkább azért szervezték, hogy a vízi polgárőröket felkészítsék a vízterületeket előforduló veszélyhelyzetek kezelésére, megismerjék jogaikat, kötelezettségeiket. Az oktatáson teljes körű képzést kaptak egy esetleges árvízi helyzetben felmerülő feladatokról és kötelezettségekről.

A képzés során Csizmadia Gábor rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője tartott tájékoztatást a vízi polgárőrség és a Rendőrség kapcsolatáról. Meteorológiai, hidrológiai valamint kapcsolódó szakmai ismereteket oktatott Greguss András vízügyi szakmérnök, aki egyben a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízi Polgárőr Egyesületnek is a tagja.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság részéről Tatai Róbert szakaszmérnök adott teljes körű és átfogó előadást az vízügyi igazgatóságról, annak működéséről, felépítéséről, valamint az árvízi helyzetben történő eljárásokról és intézkedésekről. Pontos információkat mondott a vízi polgárőrség árvízi szerepéről és az együttműködés kereteiről.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében Siska Odett a katasztrófahelyzetek, veszélyhelyzetek kezeléséről, a Katasztrófavédelem működéséről, szervezeti felépítéséről beszélt, és osztott meg a hallgatósággal teljes körű információkat.

Az oktatási nap végén Kövér Gábor, az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi tagja, a Vízi Tagozat elnöke tartott összefoglalót a vízi polgárőrök feladatairól – közölte Gáncs Gábor, a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízi Polgárőr Egyesület elnöke.