Katasztrófa elhárítási gyakorlaton jártunk

Június 13-án napos összevont, újraminősítő gyakorlatra került sor Győrben, ahol a megye járási mentőcsapatainak tagjai gyakorlatban bizonyították alapvető vízkár elhárítási ismereteiket.

Erre az eseményre, mint a látottakból tapasztalatokat leszűrő és azt később majd alkalmazó csoport, meghívást kapott a Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági program, az Ifjú Gönyűiek Közössége is.

A jelenlévőket Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató üdvözölte, és elmondta, hogy legutóbb éppen előző nap volt szükség önkéntesekre a viharos idő okozta káreseményeknél.

A gyakorlatok során a mentőcsoportoknak változatos és sokrétű feladatot kellett végrehajtaniuk. Az árvízi védekezéssel kapcsolatban gyakorolták a homokzsáktöltést, a gátépítést és elbontást, a buzgár elfogást, a bordás megtámasztást, a szivattyúzást és a surrantó építést. Emellett gyakorolták a veszélyessé vált fák eltávolítását, és részt vettek a Moson Mentőcsapat irányításával egy vízből mentési gyakorlaton is. Fél 11 körül megérkeztek a búvárok, akik bemelegítés, valamint rövid, de nagyon hasznos elméleti oktatás után a mentés 3 fajtáját mutatták be: csónakból, partról, valamint vízből mentés.

A program, melyre korábbi kérésünk alapján kaptunk meghívást, nagyon érdekes és tanulságos volt, a jelen lévő 20 fő ifjú társunk érdeklődve figyelte az eseményeket. Bízunk benne, hogy a közösség tagjai alkalomadtán tevőleges részesei lesznek településünk önvédelmi képessége növelésének.

Horváth Attila sajtófelelős