Karácsony előtti bosszúságok

Az ünnepeket nem csak a bevásárlás jellemzi, sajnos sok esetben a bosszúság, méreg is társul az előkészületekhez, Mindezek elkerülhetőek lennének, ha figyelmesebbek, óvatosabbak lennénk.

Ilyenkor ugrásszerűen megemelkedik a zsebtolvajlások száma nem csak a tömegközlekedési eszközökön, de a nagyobb bevásárló központokban is, ezt tagadni nem lehet.

Nem szabad abban bízni, vannak biztonsági őrök, és kamerák felszerelve ezeken a helyeken. Ez nem jelent visszatartó erőt a zsebtolvajlásokra „szakosodott” vásárlók(?) számára. Naponta több tucat zsebelés történik, amik nagy részét kis odafigyeléssel meg tudnának a sértettek előzni. Különösen nagy a veszély a nagyobb csoportot vonzó árusító helyek előtt, a mozgólépcsőknél, pénztáraknál.

Ezeket az „ügyes kezű” embereket viszonylag nehéz észrevenni, rajta kapni a cselekmény elkövetésekor, mert minden esetben van társuk, segítőjük, akiknek azonnal tovább adják a megszerzett pénztárcát, mobil telefont vagy egyéb eltulajdonított értéket.

Ezekben az ünnepek előtti napokban megemelkedik a gépkocsi feltörések száma is, mivel a bevásárlás után sok esetben a megvett ajándékot a közeli parkolóban hagyott gépkocsiba teszik az emberek, és folytatják tovább a vásárlást. Nagyon sok esetben csak hanyagul az ülésre teszik a megvásárolt tárgyakat. A külön erre szakosodott elkövetők nem hagyják ki az alkalmat, néha igen rövid idő alatt megszerzik az így szabadon hagyott értékeinket.

Mint a zsebesek esetén, ezek az elkövetők sem egyedül dolgoznak, nem egy esetben két három fős csoport tevékenykedik, egymás közt felosztva a feladatokat (egyik felderíti, keresi a gépkocsit, amit ki lehet nyitni, a másik társ figyel, a harmadik társ pedig eltulajdonítja az értéket nem egy esetben komolyabb anyagi kárt is okozva a gépkocsiban. Ez ellen egyféleképpen lehet hatásosan védekezni, minden értéket a csomagtartóba tenni, illetve ha az megoldható, valaki mindig maradjon a megpakolt gépkocsi közelében.