Kaptak hideget is, meleget is az első polgárőrök

Meghatározó esemény volt, amikor Túrós András, az OPSZ elnöke átadta az új szolgálati autót. FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN

A kezdeti ellenérzések után ma már elismeréssel illetik a helybeliek a jubiláló polgárőröket, akik a rendőrök partnereiként elérték, hogy a nyugalom szigetévé vált a falu.

Húsz kilométert mutat a jármű napi számlálója, ha végigmennek vele a falu valamennyi utcáján. Egy autó, a Polgárőrség feliratú Suzuki terepjáró naponta megteszi ezt a távot. A legváratlanabb időszakokban, de legtöbbször az éjszakai órákban tűnik fel, s így megy ez immár tíz éve, amióta Szajlán megalakult az önkéntes bűnmegelőző egyesület. Ami nem is ment olyan könnyen, mert – mint a mostani jubileumi közgyűlésen felidézték – a porták előtti „platykapad” komoly akadályt jelentett.

– Házról házra jártunk, s arról győzködtük az embereket, hogy össze kell fognunk, ha meg akarjuk állítani a gátlástalan fosztogatókat. Mert kinek a kerti veteménye, kinek a határbeli termése tűnt el, s az még jól is járt, akinek a lakásából csak a fürdőkádat vitték el – mesélte az alapító Csabai Béláné, aki rendszeresen a lányával, Barkóczi Lillával teljesít szolgálatot. – Féltek az emberek, ezért is mondtuk nekik, hogy csináljuk meg a polgárőrséget. Igen, igen, ingatták a fejüket, de mi lesz, ha felöltik a sárga mellényt, szájára veszi őket a falu…

Vincze Imréné polgármester köszönte meg Zámbó Mihály elnök fáradhatatlan munkáját.

Aztán azért akadt két tucat olyan helybeli, akit nem érdekelt a falu szája. A lemorzsolódás, majd az egymást követő vezetőváltás után kialakult az állandó gárda. Egy-kettőre ráléptek a rosszban sántikálók tyúkszemére, kaptak is hideget is, meleget is.

– Volt, aki vasvillával állt elénk, egyszer pedig kis híján meglincseltek bennünket, de nem riadtunk vissza. Mind Kovács Tamás, az előző, mind a jelenlegi körzeti megbízott, Kisbenedek András r. zászlós az első perctől kezdve partnerként kezelt bennünket – idézte a kezdeti időket Zámbó Mihály, az egyesület elnöke.

Mint az elmúlt évtizedre visszatekintő beszámolóban elhangzott: 2012-ben volt olyan két hét, amikor – a lopásokat nem számítva – nyolc betörés történt a faluban. Fokozták hát a figyelő- és járőrszolgálatot, ebben nagy segítség volt, hogy pályázat révén új autót kaptak a gyakran lerobbanó öreg Niva helyett. Az emberek kezdték észrevenni, hogy odafigyelnek a gondjaikra: volt, akinek helybe vitték a gyógyszerét, másnak fát vágtak, havat lapátoltak. A polgárőrök iránt érzett kezdeti ellenérzés lassan megszűnt, bízni kezdtek bennük, megnyíltak előttük, s ez sokat jentett a bűnmegelőzésben. Volt olyan év, amikor mindössze egy ittas vezetés és egy magánlaksértés történt. Élet elleni bűncselekmény nem volt, megszűntek a betörések, a határbeli és kiskerti lopások is.

– Ezt tíz évvel ezelőtt nem mertem volna elképzelni – jegyezte meg az egyesület elnöke, aki kiemelte: támogatók nélkül nem érhettek volna el ilyen eredményt. Évekkel ezelőtt az önkormányzat – mint az ugyancsak polgárőr Vincze Imréné polgármester elmondta – 2-300 ezer forinttal támogatta a helyi egyesületeket. Ezek közül már csak a polgárőrség maradt meg, de a település hátrányos helyzete miatt olyan helyzet alakult ki, hogy néhány tízezer forintot is csak nagy nehézségek árán sikerül kiszorítani nekik. Létfontosságú viszont az a támogatás, amit pályázatok révén a Belügyminisztériumtól, az országos és a megyei polgárőr szövetségtől nyernek.

– A polgárőrök tevékenységét különböző statisztikai adatokkal lehet mérni, az itteniek például tavaly 364 alkalommal járőröztek, számos ízben a rendőrökkel együtt. Autóval, lóháton, gyalog 5007 órát töltöttek szolgálatban a bel- és külterületeken – idézte a számokat Antal Csaba, a megyei szövetség Eger területi alelnöke. – Nem tudjuk azonban, mert ez nem mérhető, hogy hány rossz szándékú embert riasztott el a bűnözéstől a polgárőrök mozgása. Hogy éppen arra jártak, meg-megálltak, körbenéztek, figyeltek. Ez a nem lankadó jelenlét a sikerük titka, amivel a nyugalom szigetévé változtatták a lakóhelyüket.

Oklevéllel ismerték el Para Istvánné öt éves folyamatos szolgálatát.

Emlékkardot kapott az egyesület vezetője

A jubileum alkalmával dicsérő oklevéllel ismerték el Penyaskóné Tobak Tímea, Varga Gyula és Vincze Imre önzetlen szolgálatát. Ugyancsak oklevéllel köszönték meg két alapító tag, Csabai Béláné és Botos Kázmér hűségét. Az öt éve végzett kiemelkedő szolgálatért jutalmazták oklevéllel Penyaskó Istvánt, Penyaskóné Tobak Tímeát, Barkóczi Lillát, Brezvai Krisztiánt, Oravecz Istvánt, Nagy Tibornét, Para Istvánnét, Varga Gyulát, Vincze Imrét, Vincze Imrénét és Fodor Magdolnát. Az önkormányzat elismeréseként Vincze Imréné polgármester miniatűr emlékkardot nyújtott át Zámbó Mihálynak, az egyesület fáradhatatlan elnökének.

Szilvás István