Kábítószer egyeztető főrum

Budapest rendőrfőkapitánya kábítószerügyi egyeztető fórumot hívott össze Kőbánya és Zugló részvételével.

Bucsek Gábor rendőr vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya 2018. szeptember 6-án kábítószerügyi érdekegyeztető fórumot hívott össze két kerület részvételével, melynek célja a kőbányai és zuglói Kábítószer Egyeztető Fórumok tevékenységének áttekintése volt.

A fórumra Kőbánya és Zugló polgármestere, jegyzője, valamint kormányhivatalának vezetője mellett, meghívást kapott a Fővárosi Önkormányzat rendészeti igazgatója, az Országos Mentőszolgálat Közép-Magyarországi regionális igazgatója, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke, továbbá a feladatellátásban érintett szervek munkatársai.

A megbeszélésen Budapest rendőrfőkapitánya ismertette, hogy a rendőrség milyen intézkedéseket tesz a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében. Elmondta, hogy az érintett két kerület teljes közigazgatási területére 2018. augusztus 31-én 16 órától 2018. szeptember 7-én 16 óráig fokozott ellenőrzést rendelt el, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése és megszakítása érdekében, amelynek elrendelése óta a rendőrök 67 személyt fogtak el kábítószerrel kapcsolatos és egyéb más bűncselekmények gyanúja miatt, 54 esetben éltek szabálysértési feljelentéssel, továbbá 12 személy esetében biztonsági intézkedést foganatosítottak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság feladatának tekinti, hogy az adott kerületek érintett területein – Budapest többi részéhez hasonlóan – a megfelelő létszámmal legyen jelen, és a szükséges erőkkel, eszközökkel biztosítsa a közrendet, közbiztonságot. A rendőrség intézkedései során figyelembe veszi a lakosság biztonság iránti igényét és folyamatosan dolgozik a zavartalan közrend és a közbiztonság fenntartásáért.

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy elsődleges cél a kábítószert és az egyéb bódítószereket fogyasztó személyek társadalomba történő visszavezetése kell legyen, illetve abban is, hogy ennek hatékony eszköze, az egységes Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum életre hívása lehet.

A kábítószer, illetve a tiltólistán nem szereplő bódult állapotot előidéző szerek fogyasztása összetett társadalmi jelenség, amely kezelésében a rendőrség mellett számos más szervezetnek is feladata van.

Budapesti Rendőr-főkapitányság