„A jövő kopogtat a Polgárőrség ajtaján”

Július első szombatja, a Polgárőrség napja. Ebből következik, hogy az elmúlt hétvégén a polgárőröket ünnepeltük. De fölmerül a kérdés, hogy van-e okuk, hogy ünnepeljenek?

“Én azt mondom, hogy minden okunk meg van arra, hogy megálljunk néhány órára, megálljunk egy napra, de különösen azért, mert most 20 éves a polgárőrség, és olyan fantasztikus 20 év van a Polgárőrség mögött, amire minden egyes polgárőr büszke lehet. Olyan maradandót alkotott a Polgárőrség Magyarországon az elmúlt 20 évben, amelyre tényleg még a világról is különböző pozitív megjegyzéseket tesznek.” – kezdte ünnepi megnyitóbeszédét dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke. Mint elmondta, a Polgárőrség a civil szervezeteknek is példát mutatott. Példát mutatott az önkéntességből, az önzetlenségből, a szolidaritásból, a fegyelemből, az egységből, stb. Elmondta, hogy ha csak a közelmúlt teljesítményére gondol vissza: a 9 millió szolgálati óra, 2 millió óra közös szolgálat a rendőrséggel, katasztrófa elhárítás, szolidaritás, melyek mind olyan cselekedetek, amelyek nélkül szegényebb lenne az ország.

“A polgárőrség a rendszerváltozásnak a gyümölcse, és azt is mondhatom, hogy a polgárőrség ennek a rendszerváltozásnak az egyik sikerterméke, sikerágazata is lett. A jövő kopogtat a Polgárőrségnek az ajtaján. Ezt a jövőt a Polgárőrségnek is be kell engedni! Ki kell nyitni az ajtót, mégpedig olyan formában, hogy a hagyományokat meg kell őrizni, a klasszikus polgárőr szolgálatot tovább kell vinni, de új helyzet van, új körülmények vannak, és erre az új helyzetre, az új körülményekre a polgárőröknek, a polgárőr egyesületeknek, a szövetségeknek fel kell készülni! Ez az új körülmény az új Polgárőr-törvényben megfogalmazásra került. Míg eddig saját elhatározásból működtek együtt a polgárőrök a rendőrséggel, mostantól ez kötelező.” Mint elmondta, a két szervezet céljai azonosak, az együttműködés eddig is megvolt, és ez ezután sem fog változni, sőt reméli, hogy ebből a közbiztonság fog kikerülni győztesen.

Nem csak dr. Túrós András volt az egyetlen prominens személy, aki elismerő szavakkal tisztelgett a húsz éves Polgárőrség előtt. Habár személyesen nem tudott részt venni, de levélben köszöntötte az XVII. Országos Polgárőrnap részvevőit dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke. Mint azt levelében írta: „Nagyon bízom benne, hogy polgárőrnek lenni Magyarországon továbbra is megbecsült, tisztes vállalás lesz, hogy a szakmai-, és emberi kapcsolataikat erősítik az idei Polgárőrnap eseményei.”