Jótanácsok külföldre utazóknak

Sokan töltik a nyári szabadságukat külföldön. Hogy az utazásból tényleg csak a szép emlékek maradjanak meg, szeretné a Rádió P néhány praktikus tanáccsal segíteni olvasóit. Kérjük, mielőtt elindulnak, fogadják meg az alábbiakat:

 

 

 • Ismerje meg a felkeresendő ország legfontosabb szabályait, szokásait, amelyeket az ott-tartózkodása során be kell majd tartani, viselkedésével, öltözködésével tartsa tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat.
 • Alaposan tanulmányozza át a Külügyminisztérium honlapján megjelentetett,  az egyes országokról külön-külön elkészített beutazási feltételeket,  valamint konzuli tárgyú tájékoztató kiadványokat, emellett tanácsos a honlapon szereplő listákból kigyűjteni a felkeresni kívánt országokban működő nagykövetségek, főkonzulátusok, tiszteletbeli konzuli képviseletek címeit, telefonszámait.

 • Külföldre történő utazás előtt kössön általános, mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást.

 • Soha ne váltson pénzt illegális pénzváltóknál, könnyen előfordulhat, hogy hamis pénzt kínálnak, illetve egyéb módon károsítják meg a turistákat.

 • Utcai pénzváltásnál az a veszély is fennáll, hogy bűnözők kifigyelik mennyi pénzt tart magánál.

 • A szállodában amennyiben arra lehetőség van, vegyen igénybe értékmegőrzőt.

 • A szállodai szobán kívül tartózkodásakor soha ne hagyjon elöl értéktárgyat, távozáskor a szoba ajtaját, ablakát mindig zárja be, így védve értékeit a besurranó tolvajoktól.

 • Gépkocsival történő utazáshoz rendelkeznie kell zöldkártyával és nemzetközi kötelező biztosítással, szükség esetén szerezzen be nemzetközi vezetői engedélyt.

 • Nyomatékosan felhívjuk a külföldre utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a kábítószerrel való visszaélést a világ számos országában nagyon szigorúan büntetik. A kábítószerrel való visszaélést az országok eltérően ítélik meg. Nemcsak a kábítószer csempészet tartozik ebbe a bűncselekményfajtába, de sok országban ide sorolják a kábítószer még legkisebb mennyiségű birtoklását is. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények igazságszolgáltatási megítélése is különböző. A büntetés a pénzbírságtól a halálos ítéletig terjedhet. Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények esetén az óvadék ellenében történő szabadon bocsátást sok ország még akkor sem alkalmazza, ha egyébként az óvadék használata bevett gyakorlatnak is számít.

 • A magyar állampolgároknak Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozását követően is maguknál kell tartani személyazonosításra alkalmas irataikat a schengeni tagállamokban, hiszen igazoltatásra és a határrendészet által végrehajtott mélységi ellenőrzésre hazánk schengeni csatlakozása után is sor kerülhet. Személyazonosításra alkalmas okmány az útlevél és a személyazonosító igazolvány.

 • Ha külföldön elvesztette, vagy ellopták úti okmányait, kérjük, feltétlenül vetessen fel erről jegyzőkönyvet a helyi rendőrségen, és a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában forduljon az illetékes magyar külképviselethez. A konzul ebben az esetben Ideiglenes úti okmányt állít ki a magyar állampolgárok számára, amellyel akadály nélkül haza lehet térni Magyarországra. Noha a schengeni tagállamok között schengeni csatlakozásunkat követően határellenőrzésre természetesen nem kell számítani, kérjük, a szomszédos schengeni tagállamokból történő hazautazást kivéve, ne induljon haza úti okmány nélkül!

Kellemes nyaralást és feleljthetetlen emlékeket kíván a Rádió P, a polgárőr rádió.