Ifjú polgárőrök versenyeztek

Ezúttal is a közlekedésbiztonságé volt a főszerep, ahol a családok után mos, az ifjú polgárőrök mérték össze tudásukat, felkészültségüket elméletben és gyakorlatban egyaránt.

Folytatódott az Országos Polgárőr Szövetség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közös közlekedésbiztonsági versenysorozata. Az első állomáson polgárőr családok vetélkedtek május első hétvégéjén, azonban most, az ifjú polgárőröket várták a szervezők Budapestre az I. Országos Ifjú Polgárőr Közlekedésbiztonsági Versenyre, a Magyar Autó Klub vezetéstechnikai centrumába. Összesen 14 megye fiataljai kezdték meg szombaton reggel, az ünnepélyes megnyitót követően az elméleti tesztek kitöltését.

A rendezők most is gondoskodtak arról, hogy izgalmas, élményekkel teli legyen a verseny, amelyet az értékes fődíj is hangsúlyozott, hiszen egy minden extrával felszerelt robogó talált gazdára a nap végén.
Nagyon örülök, hogy ilyen sok fiatal érkezett erre a vetélkedőre. Úgy vélem a szervezők is kitettek magukért, hiszen számos, izgalmas és érdekes versenyszámot állítottak össze, amelyben próbára tehetik magukat az ifjak. Én továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy a polgárőröknek – legyenek azok felnőttek vagy ifjú polgárőrök – megfelelően felkészültnek kell lenniük. Éppen ezért a képzés, az oktatás kiemelt feladata a polgárőrségnek. Egy-egy ilyen verseny alkalmával is rengeteget lehet tanulni, hiszen a felkészülés alatt is hatalmas tudásra tesztnek szert a versenyzők. Örülök a fiatalok lelkesedésének és bízom benne, hogy ezzel a programmal hagyományt teremtettünk – zárta gondolatait Pausz Ferenc, az Országos Polgárőr Szövetség Közlekedési alelnöke.


Az elmélet után a gyakorlati elemek tették próbára a fiatalokat. A robogós pályán a vezetői engedéllyel rendelkező csapattagoknak kellett teljesíteniük a nagyon is rafináltan felépített ügyességi pályát. Ezalatt a csapat másik tagja egy közlekedési szimulátoron mutatta meg, hogyan kell szabályosan közlekedni a forgalomban, illetve miként lehet elhárítani az adódó veszélyhelyzeteket.
Miután mindenki végzett a gyakorlati feladatokkal a döntőbírák kiértékelték az elméleti tesztlapokat, majd összegezték a gyakorlati pályák időeredményeit. Az ebédet követően került sor a díjak és elismerések átadására.
Csapatversenyben, ahol mindkét résztvevő-, valamint a tesztlapok eredményei is számítottak a legjobbnak a Fejér megyei csapat bizonyul. A csapattagok, ifj. Marekkel Tibor és Borza Dániel egy-egy hoverboard-ot vehettek át az emléklap mellé.
A legnagyobb izgalom mégis az egyéni eredmények kihirdetését kísérte, hiszen a zöld-fekete robogót mindenki szerette volna hazavinni.
– Először el sem hittem, amikor meghallottam a nevem. A megilletődöttség és az öröm érzése egyszerre lett úrrá rajtam – mesélte az egyéni verseny győztesen, a Somogy megyei Kaposfőről érkező Juhász Martin. – Nagyon sokat készültem erre a versenyre és leírhatatlanul boldog vagyok!  – mondta még mindig megilletődve a fiatalember. – Én úgy vélem igen jó hangulatú, izgalmas versenyen vagyunk túl, amely mind elméletben, mind gyakorlatban próbára tett bennünket. Az elméleti részt úgy érzem könnyű volt számomra, hiszen az elmúlt évek során már háromszor készültem KRESZ vizsgára. Először robogóra, utána az A1-es jogosítványért, most pedig B-kategóriára járok. Remélem az is hasonlóan eredményes lesz – tette hozzá a boldog ifjú polgárőr, aki három évvel ezelőtt lépett be a polgárőrség kötelékébe.


Az eredményhirdetést követően a csapatok gratuláltak a díjazottaknak, készültek a szelfik, a közös fotók. A verseny nem riválisokat teremtett, hanem kapcsolatokat épített, amely nagyon fontos momentuma volt a napnak, hiszen a polgárőrség egyik alappillére az összetartás.

(Szöveg: Erdős Csaba, Fotók: Posztós Csaba)