Ifjú Polgárőr felkészítő tábor Tatán

Fiataloknak, akik ifjú polgárőrök szeretnének lenni –  szervezett három napos tábort a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség Tatán, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság pihenőjében.

 A tábort Bárdos Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és Farkas Gábor rendőr ezredes, megyei főkapitány nyitotta meg 2015. augusztus 11-én.

A tizennégy esztergomi és környékbeli fiatalt augusztus 11-én reggel 8 órai indulással Esztergom városközpontjából az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület által biztosított külön busszal szállították a tatai táborba, ahova a megyéből összesen 27 tanuló érkezett.

A diákok elszállásolása a szervezők által biztosított sátrakban történt, ahol első feladatként összeállították tábori ágyaikat, és elhelyezték a hálózsákokat.

A tábor megnyitója után elkezdődött a 14-18 év közötti ifjú polgárőrök szakmai felkészítése.

A 27 fiú és lány a polgárőrök mindennapos feladatai mellett betekintést nyerhetett a rendőrség, katasztrófavédelem, honvédség, és vöröskereszt munkájába is. Az elméleti képzéseken túl a fiatalok erőnlétének fokozására is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők, akiknek elsődleges célja, hogy a résztvevők csatlakozzanak a megye valamelyik polgárőr egyesületéhez, illetve az érettségi vizsga letételét követően jelentkezzenek az ország öt rendészeti szakközépiskolájának valamelyikébe, vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészeti Karára.

A tábor zárónapján, augusztus 13-án kilátogatott a táborba Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, aki személyesen elbeszélgetett a fiatalokkal tábori tapasztalataikról, élményeikről, valamint a táborban szerzett ifjú polgárőr ismereteikről. Ezt követően kis tábori ünnepség keretében átnyújtotta Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter úr által a kiemelkedő Polgárőr szolgálatáért adományozott aranygyűrűt az Esztergomi Városi Polgárőr Egyesület vezetője Bodrogai Sándor részére.

A tábor a lezajlott versenyek értékelésével, a díjak kiosztásával zárult, amelyet követve a Megyei Rendőr-főkapitány, Farkas Gábor ezredes úr is személyes köszönetét fejezte ki a fiatalok aktivitását is értékelve. Reményét fejezte ki, hogy 2016-ban is ugyanennyi, vagy még több fiatallal találkozhat egy hasonló Ifjú Polgárőr felkészítő táborban.

A fiatalokat a táborzárás után külön busszal szállították haza.

(Forrás: Bodrogai Sándor, Engelbrecht Károly)