Hogy kevesebb legyen a kerékpár lopás – BikeSafe képzés a Polgárőrségnél

Az Országos Polgárőr Szövetség lehetőséget kapott arra, hogy a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa által üzemeltetett, s a Rendőrség által is használt egységes országos kerékpár nyilvántartó rendszerhez /BikeSafe/ csatlakozzon. A rendszer biztosítja a Polgárőrség számára az adatok lekérdezését, valamint a kerékpárok adatainak rögzítését.

Hogy mielőbb elterjedjen országosan a kerékpár lopások megelőzését segítő rendszer, ennek érdekében az OPSZ szeptember 1-jén a Készenléti Rendőrség kis tanácstermében képzést szervezett 19 megye és a főváros kijelölt BikeSafe koordinátorainak. Ennek keretében először Bácskai Tünde r. alezredes, az NBT munkatársa a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács stratégiai megnyilvánulási területeiről adott átfogó tájékoztatást. Ez egy 2023-ig tartó program, amely a település biztonsággal, a gyermekvédelemmel, az áldozatok segítségével és a bűnismétlés megelőzésével foglalkozik. Emellett az NBT Mobil Bűnmegelőzési Centrumokat alakított ki, folyamatosan működteti a „Házhoz megyünk” programját, s beindította a BikeSafe programot is.

Ez utóbbit a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság hozta létre 2013-ban, amely egy kerékpár adatbázis fényképekkel együtt. Erről már Neubauer Tamás beszélt a jelenvoltaknak, kiemelve: regisztráció nélkül csak a lopott kétkerekűek láthatóak, így ez a program vásárlás előtti ellenőrzésre is használható. Részletesen taglalta a regisztráció menetét, amihez először a felhasználók regisztrációját kell elvégezni annak a polgárőrnek, aki a megyében, vagy az egyesületnél a kerékpár regisztrációval foglalkozik majd. Regisztráció után az önkéntes bűnmegelőző jelszót kap az NBT-től, amely természetesen megváltoztatható, ám sem ez, sem a felhasználó név nem adható meg senkinek, azt csak a regisztrált polgárőr használhatja.

A részletes regisztrációs menetről kapott tájékoztatás végén azt is megtudhatták a jelenvoltak, hogy az eljárás során lehetőség van biztonsági matricát felragasztani a kerékpárra, s ha igényli a tulajdonos, úgy adatlapot is kaphat. Ám ezeknek ára van, amit meg kell fizetnie. Végezetül arról esett szó a képzésen: a BikeSafe programmal kapcsolatos országos koordinációval az OPSZ Ikladi Endre info-kommunikációs referenst/tel.:06-30-621-2224, e-mail: bikesafe@opsz.hu/ bízták meg, s megyénként egy főt jelölnek majd ki a koordinációs feladatok ellátására.

A programmal a település biztonsága növelhető, s egy gyakorta előforduló bűncselekmény típus szorítható vissza. Ezért is az Országos Polgárőr Szövetség javasolja a BikeSafe kerékpár regisztrációs programhoz való csatlakozást minél több polgárőr egyesületnek.

Fotó: Egresi Péter