Házhoz mentünk Ajkán

Folytatódott az országos „Házhoz megyünk” rendőrségi bűnmegelőzési program Veszprém megyében.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és az Ajkai Rendőrkapitányság munkatársai iskolai előadásokkal, kerékpár regisztrációval és lakossági fórummal várták Ajka lakosságát 2018. december 11-én a „Házhoz megyünk!” rendőrségi bűnmegelőzési program keretében.

A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megvalósult „Fókuszban a biztonság” elnevezésű komplex bűnmegelőzési projektben a rendőrök a „Mentsétek meg Gordont! című játékot népszerűsítették a helyi Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói körében. Az interaktív foglalkozáson Gordon egy iskolásgyermeket szimbolizáló, jelképesen megbilincselt plüss játékfigura, akit társai kirekesztettek, bántalmaztak, és ettől zárkózottá vált. A bűnmegelőzési szakemberek által vezetett játék során a gyermekek csapatokban, de egymással is együttműködve különböző ügyességi, logikai feladatok megoldásával,lépésről-lépésre haladva szerzik meg a kulcsot, és szabadítják meg Gordont a bilincseitől.

Az érdeklődők az iskolai programok után 2018. december 11-én 14 órától Ajkán, az Agóra téren találkozhattak a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Bűnmegelőzési Mobil Centrum buszával is.

A rendőrök a polgárőrökkel és az idős kortárs segítőkkel együtt tájékoztatást adtak  a betörések, besurranások,alkalmi lopások és az idősek sérelmére elkövetett trükkös lopások megelőzési lehetőségeiről, továbbá a segélyhívó számok rendeltetésszerű használatáról.

Felhívták az állampolgárok figyelmét arra is, hogy a lakásuk ajtaját, illetve az utcakaput még otthon tartózkodás alatt is tartsák zárva. Hosszabb távollét alatt pedig nagyobb biztonságot nyújt, ha egy megbízható ismerős naponta felügyeli a lakást és az otthon tartózkodás látszatát kelti.

A programra kerékpárral érkezők regisztráltathatták kétkerekűiket a BikeSafe országos adatbázisba. A program lényege, hogy a regisztráció alkalmával minden, a járműre vonatkozó adat rögzítésre kerül,amely egy későbbi kerékpárlopás esetén megkönnyíti a rendőrség munkáját és elősegíti azt, hogy a kétkerekű mihamarabb visszakerüljön a jogos tulajdonosához.

 Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság