A Határvédelmi tagozat zászlóbontása – Zámbó Péter beszéde

Az államhatár szent és sérthetetlen. – kezdte meg beszédét Zámbó Péter, az Országos Polgárőr Szövetség szakmai alelnöke. Az alaptörvényben rögzítve van, hogy évszázadokon keresztül védtük Európa határait.

A polgárőr törvényben rögzítve van, ha valaki közre akar működni önvédelmi késztetésből, segíteni kívánja a rendészeti szerveket, akkor jogszerű lehetősége van. Ez kizárólag a közrend közbiztonságban civil szervezetként a polgárőrségnek adatott meg.

Kiemelte a polgárőrség szolgálati szabályzatának 3. függelékét, melyben le van írva egy útmutatás az illegális migráns személy észlelése esetén követendő polgárőri feladatokhoz.

Megköszönte a mélységben szolgálatot teljesítő polgárőr egyesületek munkáját, hiszen ezekről a területekről elvezényelt rendőrök hiánya nem okozott közbiztonsági feszültséget. Országosan kivetítve a közterületen elkövetett bűncselekmények száma jelentősen csökkent.

A médiára hívta fel a figyelmet, összehangolt kommunikációra van szükség. Minden esetben egyeztetni kell a polgárőrség sajtóosztályával.

Megemlítette az OPSZ lovas tagozatát, akik kidolgoztak egy ajánlást is, hogy kik tudnak jelentkezni a határ-menti szolgálatokra.

Zámbó Péter, szakmai alelnök teljes beszéde vágatlanul meghallgatható:

 

Fotó: Virág István