A Határvédelmi Tagozat zászlóbontása – Nógrádi Zoltán beszéde

Köszönöm mindazoknak, akik az elmúlt években segítségnyújtásként megjelentek Mórahalmon. Egy olyan történelmi helyzet volt, amire sem az ország, sem a határ mentén élők nem voltak felkészülve.

Gyermekkoromban volt egy tábla, a Mórahalmi település jelző tábla alatt, az volt kiírva, hogy kiváló határőr község. Van egy olyan érzésem, hogy megint ki lehetne tenni ezt a táblát, csak nem a határőrség és a település geopolitikai helyzetéből fakadó intézményi sajátosságok miatt, hanem jóval inkább a polgárőr szervezeteink áldozatvállalása és a polgárőreink működése okán.

A tagozat alapítása, azt az üzenetet küldi a nagyvilág fele, hogy megértettük a kor követelményeit, megértették a polgárőrök, értik, hogy mi az, ami a következő időszakban országosan és a nagypolitikában is leszivárogva meghatározza az életünket itt a határ mentén.

Ez egy feladat, amellyel szembe kell néznünk. Az ország más pontjain más problémák adódnak, itt ez az a történet, aminek részesei vagyunk s megfelelő aktivitással biztosítanunk kell a ma élő generációra ránk háruló kötelességeket.

Nagyon örülünk a polgárőrség Határvédelmi Tagozatának, s örülünk annak a különleges gondolkodási síknak, amely visszaigazolja az aggodalmainkat és azt, hogy nem vagyunk egyedül. A civil társadalom, a polgárőr társadalom országos szinten figyel ránk.

Köszönjük a részvételt, köszönjük a közreműködést.  Reméljük, amikor értékelhető eredményekkel állhatunk a nagyközönség, a nyilvánosság elé, akkor tudjuk bizonyítani mindazt, amit, aminek oka volt mindez, hogy ez a tagozat megalakult.

Büszkén állhat ki az Országos Polgárőr Szövetség akár a hazai, akár az Európai nyilvánosság elé, mint egy olyan nemzet, egy olyan uniós tagállam, jelentős civil szervezete, aki komolyan veszi a hazai kötelezettségét és az Európai Unió és Európai felelősség vállalását is.

Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármesterének teljes beszéde vágatlanul meghallgatható: