Hat napos élmény eszencia

A Gönyűi Polgárőr Egyesület által létrehozott és koordinált ifjúságai program, az Ifjú Gönyűiek Közösségének 21 tagja – köztük már a közösségben „érlelődött” polgárőr és ifjú polgárőrök is – évzáró táborban vett részt Balatonszepezden.

Immár negyedik alkalommal zárjuk ilyen módon az év programjait, melynek keretében értékelünk, újabb ismereteket szerzünk, meglévőket elevenítünk fel, közösségi játékokat játszunk, tovább mélyítjük tudásunkat egymásról, magunkról. Természetesen nem utolsó sorban kiélvezzük a Balaton és a Bakonycsernyei Iskolásokért Alapítvány által üzemeltetett tábor adta lehetőségeket.

A naponta más-más fiatal által vezényelt reggeli torna, a körletszemle és az esti zenés együttlét, majd a takarodó utáni barakk-beszélgetések között a két segítő pedagógus által összeállított számtalan, közösségépítő feladat (kincskeresés, fiú láb szépségverseny, sminkverseny, akvarellkészítés a Balatonról, napi csapatfeladatok megoldása, hogy csak néhányat említsek) egészítette ki a fő programok közti „szüneteket”.

A legfőbb program minden nap a fürdés volt, melyet nagy aktivitással, maradéktalanul teljesítettek fiataljaink – meg a kísérők is. Emellett azért „adtunk a szakmának”, a tudásnak is.

Az egyik kiemelt program a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársaival eltöltött délelőtt volt. Rohrer Gyula alezredes, osztályvezető, Buda Csaba törzszászlós járőrvezető és társa a Csíki hívónevű kutya, a Lukács György főtörzszászlós, Szekeres Lajos zászlós, valamint Joó Hilda sajóreferens által szóban elmondottak, kézzel foghatóan és láthatóan ismertetettek, a Csíki „kolléga” és társa által bemutatottak, a „hivatalos részt” követő beszélgetések lebilincselték a fiatalokat. Az ifjak megtekinthették az irodabuszt is. Tanulságos volt számukra a szervezet bemutatása, az uniós csatlakozás utáni feladatváltozás ismertetése, az internetes kereskedelem veszélyeinek vázolása. Érdekesnek tartották a kutyák civil és NAV-os alkalmazási területeinek összefoglalását, a kutyák kiképzésével, nyugdíjazásával kapcsolatos gondolatokat. Természetesen Csíki „munkaidőn kívül” is nagy sikert aratott. Jövőre bárhol leszünk, várjuk a zalaiakat.

A másik várt és sikert aratott program a Balatonfüredi Rendőrkapitányságtól érkezett. Szabó Zoltán bűn- és balasetmegelőzési előadó, Ferencz Gábor törzszászlós, kerékpáros rendőr, Csőgör Tamás és Dömötör Blanka rendészeti szakközépiskolás először a kerékpártartozékokkal, egyes közlekedési szabályokkal, majd a fürdés szabályaival, strandod az értékek megőrzésének lehetőségeivel ismertetett meg bennünket. Ezt követően lehetőség nyílt a rendőrautók megismerésére testközelből. Az elméleti képzés folytatásában a droggal kapcsolatos veszélyek megelőzésének néhány lehetősége került terítékre. Az elhangzottak alapján tesztet töltöttek ki a fiatalok, majd következett a kerékpáros ügyességi verseny, melyen a helyezettek díjazásban részesültek. Köszönjük, hogy az élmény mellett ismét fontos ismereteket kaptunk.

Nem szakmai, de ugyanolyan érdekes program volt Németh Ferenc, balatonszepezdi „bennszülött”, a falu krónikásának előadása, aki vetítéssel illusztrált módon megismertetett bennünket a táborhely település 940 éves történetéből vett szemelvényekkel. A fiatalok és a tapasztaltak (felnőtt kísérők) örültek, hogy gyarapodott helyismeretük. Jövőre, ha a közösség tagjai ismét Balatonszepezdet választják táborhelyül, akkor kérjük és várjuk a krónika folytatását, Balatonszepezd nevezetességeinek megismerését.

Ebben a táborban valami újat is kipróbáltunk. dr. Bokodi Márta tréner önismereti tréninget tartott a közösség tagjainak, melyet a résztvevők aktivitással, kreativitással, vidámsággal díjaztak, a szemlélők pedig hol elmélyedve, hol nevetve figyeltek. Ígéret szerint s program folytatódni fog, nemcsak a tábor alkalmával, hanem év közben is.

A korábbi szokásoknak megfelelően idén is vetítéssel kiegészített szöveges kiértékeléssel zárta az évet e sorok írója, amelyben „átfutottuk” a 2017-2018-a év eseményei, eredményeit, megbeszéltük kiemelésre méltó és a még reparálásra váró feladatokat. Megkértük a közösség tagjait, hogy ők is értékeljék koordinátorok munkáját és készítsenek a javaslatokat a következő évhez.

Közkívánatra idén is borzongtunk egy kicsit a bátorság próba fedőnév alatt, amikor is sötétedés után kellett végighaladni a „borzalmak” útján, ahol útszéli bokrokban elrejtőzött maszkos alakok (koordinátorok, ifjú polgárőrök, külsősök) lökettek meg adrenalinnal a próbázókat, akik sikongatással honorálták a produkciókat.

A szokásos szalonnasütés és tábortűz után – itt a fiatalok tartottak görbe tükröt a tábor vezetése tagjai elé – elkezdődött az utolsó diszkó, majd az utolsó nagy beszélgetés a faházakban, ahol – talán – elhangzott, hogy „veletek sokáig együtt, de jövőre mindenképp ugyanitt, vagy valahol, de hasonlóan élmény dús táborban”.

Ami a tudósító, egyszersmind alapító, koordinátor, jelenleg már tanácsadó „papa” szívét melengeti, elhangzott olyan is, hogy „ha majd polgárőr leszek, én is szeretném a fiatalokat elhozni ide és ilyen programokat szeretnék nekik szervezni”. Ez volt egyik célunk, nem volt kevés, de úgy tűnik, elérjük.

Mindezt a koordinátorok munkája (Deák Miklósné, Hencz Istvánné, Horváth Attila, Molnár Jenő), a pénzbeli támogatást nyújtók (Gyemekeinkért, a Jövőért Alapítvány, a NEMAK Győr Alumíniumöntöde Kft., Ott-Szegő Henrietta önkormányzati képviselő, Pozsgai Veronika alpolgármester, a Wuppermann Hungary Kft.), a segítő pedagógusok (Ágoston Zoltánné, Zvezdovitsné Gangl Tímea) és a kéréseinket teljesítő közreműködők (államigazgatási, rendészeti szervek, kulturális intézmények vezetői, munkatársai) teszik lehetővé. Köszönet érte!

Horváth Attila – az egyesület sajtófelelőse

az ifjúsági program tanácsadója