Ha közösen összefogunk, nagy tettekre vagyunk képesek

2018. augusztus 11-én tartották a XIX. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Napot Mezőkövesden.

Az eseményen megjelent Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, aki egyben a rendezvény fővédnöke volt. Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke. Dr. Mecser Tamás r.ezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitányhelyettese, dr. Jaskó Gábor a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság osztályvezetője, Tóbis Gábor tü. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese, Prof. Dr. Besenyei Lajos az Országos Polgárőr Szövetség Tudományos Tanácsának elnöke, Török Barnabás, az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke, Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Korondán Katalin, az Országos Polgárőr Szövetség Igazgatási elnökhelyettese, dr. Szemán Ákos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese és Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere.

Elsőként Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere köszöntötte a közel ezeregyszáz polgárőrt. Elmondta, hogy 2011-ben már volt egy polgárőr találkozó Mezőkövesden, s most 2018-ban is minden adott ahhoz, hogy jó kedvben teljen el a polgárőr nap.

Beszédében kiemelte, hogy Mezőkövesden egyetlenegy rendezvényt sem tudnának megrendezni a polgárőrök segítsége nélkül.

A mai világban vannak olyan emberek, akik szabadidejükben a közösség javára áldoznak. Azt gondolom, hogy ez megfizethetetlen és példamutató a mai társadalomnak.

A köszöneten túl egy ajándékot is kaptak a polgárőrök, ugyanis ezen a napon a polgárőr igazolvány felmutatásával ingyen látogatható volt a Mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő.

Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár emlékeztetett minket, hogy az életben vannak dolgok, amelyekről mindaddig nem veszünk tudomást, amíg jól működnek. Amikor azonban elromlanak, akkor mindent felforgatnak az életünkben. Mint elmondta, a biztonság is ezek közé tartozik.

Az elmúlt majdnem három évtizedben a polgárőrség az egyik legjelentősebb közösségszervező, az emberi megvalósításnak és önkéntes cselekvésnek teret adó szervezetté nőtte ki magát. A polgárőrök évről-évre bizonyítják, ha feladat van, ha baj van, mindig lehet rájuk számítani. A polgárőrök a nemzeti sorskérdések mellett a hétköznap kihívásai során is megbízható, önzetlen partnerek.

Dr. Mecser Tamás r.ezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitányhelyettese köszöntőjében elmondta, hogy a megye minden kapitányságának vezetője jelen van a mai napon. Ezzel is szeretnék kifejezni azt a tiszteletet, amit a polgárőrség iránt éreznek, valamint jelképezni az összetartozást és közös tevékenységet, mely mindennapi munkájukat jellemzi.

Csóra György, az Országos Polgárőr Szövetség általános elnökhelyettese, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Nyitóbeszédében visszaemlékezett az elmúlt 27 évre, hogy mit is tett ennyi idő alatt a polgárőrség, és a jövőre gondolva, miként és hogyan akarják a polgárőrök tovább erősíteni azt a tevékenységet, amit a kezdetekkor felvállaltak.

Ha közösen összefogunk, nagy tettekre vagyunk képesek… – emelte ki beszédében Csóra György.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke is köszöntötte a megjelent polgárőröket. Elmondta, hogy a mai rendezvény jóvoltából hazajöhetett, hogy néhány barátjával és polgárőr társaival találkozhasson. Egy-egy kézfogás és ölelés újabb erőt ad az embernek, hogy ezt a nagyon fontos közbiztonsági, bűnmegelőzési tevékenységet tovább tudja folytatni, amelyet együttesen, országosan hatvan-háromezren végeznek.

Az Országos Polgárőr Szövetség nevében megköszönte a megyei polgárőrök önkéntes munkáját. Borsod-Abaúj-Zemplén megye továbbra is igen meghatározó része az országos polgárőr mozgalomnak.

A polgárőrség a haza védelmi rendszerének egyik legfontosabb alapintézménye. – mondta az országgyűlés elnöke június 27-én a Polgárőrség Napja alkalmából a Parlamentben. A polgárőrség – tette hozzá Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, – tényleg rendkívül komolyan, tartalmasan működik ma Magyarországon.

Pozbai Zoltán, Sajólád polgármester ünnepélyes keretek közt adta át a Megyei Polgárőr Szövetség Zászlaját Dr. Fekete Zoltánnak, Mezőkövesd polgármesterének.

Az ünnepség végén kitüntetések és jutalmak átadása következett.

Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége nevében a magyar polgárőr mozgalomban végzett kiemelkedő munkájáért, valamint a polgárőr mozgalom támogatásáért Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozata kitüntetésben részesítette:

 • Dr. Fekete Zoltán urat, Mezőkövesd polgármesterét
 • Köteles János urat, a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület elnökét

A polgárőr mozgalomban végzett eredményes munkájáért, valamint a polgárőr mozgalom támogatásáért Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatában részesítette:

 • Varga János r.alezredes urat, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetőjét
 • Németh Gyula urat, Borsodszentgyörgy község polgármesterét, a Borsodszentgyörgyi Polgárőr Egyesület elnökét
 • Hamza Imre urat, a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület tagját

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozat kitüntetésben részesítette:

 • Kupcsik Ferenc urat, a Mezőcsáti Polgárőr Egyesület tagját
 • Losonczi Csaba urat, az Alsóvadászi Polgárőr Egyesület tagját
 • Spisák Szilárd  r. főtörzsőrmester urat, Tokaji Rendőrőrs tagját

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az Országos Polgárőr Szövetség Környezetvédelmi Bizottságában és a Megyei Polgárőr Szövetségben végzett munkája alapján „Elnöki Dicséretben” és jutalomban részesítette:

 • Karl Márton urat, a BAZ Megyei Polgárőr Szövetség környezetvédelmi és karitatív alelnökét

Dr. Mecser Tamás r.ezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitányhelyettese a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrség és Polgárőrség kiemelkedő együttműködése érdekében végzett munkájáért dicséretben és tárgyjutalomban részesítette:

 • Kecső Lajos urat, a Bánhorváti Polgárőr Egyesület tagját,
 • Elek János urat, a Héti Polgárőr Egyesület elnökét
 • Ruszó László urat, az Alsó- Zempléni Polgárőr Egyesület elnökét

Tóbis Gábor tü.ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese a katasztrófavédelem és polgárőrség kiemelkedő együttműködése érdekében végzett munkájáért dicséretben és tárgyjutalomban részesítette:

 • Nagy Bálint urat, a Tiszakeszi Polgárőr Egyesület elnökhelyettesét
 • Kántor László urat, a Ragályi Polgárőr Egyesület elnökét
 • Márton Zsolt urat, a Sajóecsegi Polgárőr Egyesület tagját

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a megye településeinek és az itt élő lakosság közbiztonságának megteremtése érdekében végzett munkájuk elismeréseként jutalomban részesítette:

 • Lengyel Károly urat a Tiboldaróci Polgárőr Egyesület tagját
 • Havrán Lászlóné asszonyt, a Boldvai Polgárőr Egyesület tagját
 • Nagy Lászlóné asszonyt, a Miskolc Bűnmegelőzési Centrum PE tagját
 • Szabó Lászlóné asszonyt, a Gesztelyi Polgárőr Egyesület tagját
 • Pál Katalin polgármester asszonyt, a Sajóvelezdi PE elnökét

Dr. Jaskó Gábor, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság osztályvezetője jutalomban részesítette:

 • Makó István urat, a Pálháza Polgárőr Egyesület elnökét
 • Németh István urat, a Cigándi Polgárőr Egyesület elnökét

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége a magyar polgárőr mozgalom egyik alapítójának, Szatmári Gyula úr emlékére emlékplakett kitüntetést alapított, melyet minden évben három olyan személy kap meg, akik a magyar, és ezen belül a megye polgárőr mozgalmában és mozgalmáért eredményesen és kiválóan tevékenykedtek. Az elismeréseket Csóra György, a Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és dr. Szemán Ákos, a Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese adták át.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége Szatmári Gyula Emlékplakett kitüntetésben részesítette:

 • Varga László r.ezredes urat, az Ózdi Rendőrkapitányság vezetőjét
 • Molnár Tibor urat, Taktakenéz polgármesterét, a BAZ MPSZ alelnökét
 • Urbán József urat, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség járási koordinátorát, Göncruszka polgármesterét

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége Polgárőr Mozgalom Támogatásáért Plakett kitüntetésben részesítette:

 • Ríz Gábor kormánybiztos urat, országgyűlési képviselőt
 • Török Dezső urat, a BAZ Megyei Közgyűlés elnökét
 • Kovács Sándor tü. ezredes urat, az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjét
 • Szent-Királyi László tü. ezredes urat, a Kazincbarcikai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjét
 • Fekete Jánosné asszonyt, Sály község polgármesterét

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Települések Közbiztonságáért plakett kitüntetésben részesítette:

 • Anga János urat, a K&H Bank Kazincbarcika fiók vezetőjét
 • Gergely Zoltán urat, a Felsőregmeci Polgárőr Egyesület elnökét
 • Fofrovics Máté urat, a Taktaharkányi Polgárőr Egyesület tagját
 • Mahalek László urat, a Tiszacsermelyi Polgárőr Egyesület alelnökét
 • Vidorka Nándor urat, a Prügyi Polgárőr Egyesület elnökét

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége Kiemelkedő Polgárőr Tevékenységért plakett kitüntetésben részesítette:

 • Gyurcsó József urat, a Csobádi Polgárőr Egyesület tagját
 • Bauer István urat, az Abaújszántói Polgárőr Egyesület tagját
 • Barakonyi Józsefné asszonyt, a Miskolci Bűnmegelőzési Centrum PE tagját
 • Cserjési Tibor urat, az Abaújkéri Polgárőr Egyesület tagját
 •  Vinczéné Sándor Klára Zsuzsanna asszonyt, a Nagycsécsi Polgárőr Egyesület elnökét
 • Mihály Péter urat, a Mályinkai Polgárőr Egyesület tagját
 • Záhorszki József urat, a Sajóecsegi Polgárőr Egyesület tagját
 • Zombori József urat, a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület tagját
 • Gergely Éva Krisztina polgárőrt, az Ózd és Térsége Polgárőr Egyesület tagját
 • Borz Barbara polgárőrt, a Tarcali Polgárőr Egyesület tagját
 • Kulcsár Albert urat, az Újcsanálosi Polgárőr Egyesület tagját
 • Schlága István urat, az Arlói Polgárőr Egyesület elnökét
 • Szabó László urat, a Bodrogkeresztúri Polgárőr Egyesület elnökét
 • Tállas Lajos urat, a Sajóivánkai Polgárőr Egyesület elnökét
 • Kiss Lajos urat, a Golopi Polgárőr Egyesület elnökét, a település polgármesterét.

Török Barnabás, az Országos Polgárőr Szövetség Felügyelő Bizottság elnöke és Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, a polgárőr mozgalomban végzett 25 éves tevékenysége és aktivitása alapján „Díszkard” kitüntetésben részesítette Takács Béla polgárőrt, a Bőcsi Polgárőr Egyesület egyik alapító tagját.

További képek:

Száz kép a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Napról