A gyalogos és kerékpáros balesetek megelőzhetők

Kérjük, hogy fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának 7 tanácsát!

  • Az őszi-téli hónapokban sajnos több gyalogos baleset történik, melynek egyik oka, hogy a gyalogosok egy része nem veszi figyelembe a megváltozott útviszonyokat. A nedves, csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnövekszik, ezért kellő körültekintés nélkül nem tanácsos az úttestre lépni. Célszerű mindig meggyőződni arról, hogy az elsőbbséget megkaptuk-e!
  • A gyalogosoknak a járdán, ahol nincsen járda a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton, ha egyik sincsen vagy gyalogos közlekedésre alkalmatlan, akkor az úttesten kell közlekedni. Lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni.
  • Kerékpárosként a közlekedési szabályok maximális betartásával, az előírásoknak megfelelően felszerelt kerékpárral, fokozott óvatossággal kell közlekedniük!
  • Különös figyelmet szenteljenek a világító berendezések és a küllőprizmák meglétére, hiszen ha nem látják a két kerékűvel közlekedőket a járművezetők, könnyen baleset áldozatává válhatnak!
  • Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem!
  • Csak akkor keljenek át a kereszteződésen kerékpárjaikat hajtva, ha úgy ítélik meg, hogy az balesetveszélyes helyzetet nem idéz elő, és azt semmi nem tiltja!
  • A téli időszakban kiemelt szerepet kap a láthatóság kérdése. Nagyon lényeges, hogy kerékpárosként és gyalogosként lakott területen kívül éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között csak úgy lehet közlekedni, ha láthatósági mellényt viselnek. Bár lakott területen belül ez nem kötelező, mégis ajánlatos! Ha fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek, észlelésüket, ezáltal biztonságukat a sokszorosára növelhetik!

Az elkövetkezendő hetekben a Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai a polgárőrséggel együttműködve visszatérően ellenőrzik a kijelölt gyalogosátkelőhelyek környezetét a gyalogos- és kerékpáros-balesetek megelőzése érdekében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság