Futásra hívnak a polgárőrök Baján

SPORTNAP  – Idén a sport területén kíván jeleskedni a Bajai Polgárőr Egyesület: Bokányi Zoltán elnök arról számolt be augusztus 24-én a sajtónak, hogy ezúttal Nyárbúcsúztató Sportnapra várnak kicsiket és nagyokat szeptember 23-án a Sugovica partján.

Minden évben igyekszünk valami újdonságot kitalálni, tavaly polgárőr bált szerveztünk. Most úgy gondoltuk: mivel Baján sosem tartottak még szervezett, versenyszerű éjszakai futást, ezt célozzuk meg, különféle kísérő rendezvényekkel kiegészítve, hogy a család minden tagja megtalálja a neki leginkább megfelelő mozgásformát.

Együttműködünk a Bajai Fiatalok Egyesületével, ők a hagyományos őszi Critical Mass kerékpáros felvonulásukat építik be a programba, 15 órakor indulnak a Tóth Kálmán térre, 16 óra körül pedig a mi helyszínünkre futnak be – ismertette az elnök.

Hozzátette: mivel több támogatót is sikerült megnyerni a rendezvény számára, így gazdag kínálattal készülhetnek. Az egyik országos sportszer-forgalmazó cég bemutatja és kipróbálásra is kínálja termékeit, de lesz trambulin, agility pálya, asztalitenisz, kosárlabda és rögbi bemutató, valamint további meglepetések is.

Maga a futás este 8 órakor kezdődik, három távot lehet teljesíteni: 5, 10 és 21 kilométert futhatnak a Sugovica és a Duna partján, valamit a Petőfi-szigetben a vállalkozó kedvű sportolók. Az elnök arról biztosított: látványos, élményszerű, ugyanakkor biztonságos útvonalat állították össze, amely már az előzetesek alapján is elnyerte a futók tetszését. A verseny nevezési díja 2 ezer forint, a nevezések már megkezdődtek, de a helyszínen is lesz lehetőség jelentkezni. Minden résztvevők érmet, ajándékcsomagot, indulás előtt pedig frissítőt kap. Gondoskodnak az útvonal mentén is frissítő pontokról, valamint rendőri és egészségügyi felügyeletről is. Gyerekek számára (kb. 8-10 éves korig) lehetőség nyílik 300 méteres gyerektáv teljesítésére is. Díjmentesen vehetnek részt a távfutásban az idősek és a mozgáskorlátozottak, valamint a 8 év alatti gyermekek. Szintidő nincs, a cél a táv teljesítése.

Csubákné Besesek Andrea alpolgármester elmondta: az önkormányzat nagy örömmel állt a kezdeményezés mellé. – Bízunk abban, hogy szeptember végén az időjárás is kegyes lesz hozzánk, és be tudunk csempészni egy kis aktivitást a mindennapokba. Igyekszünk minden korosztályt megszólítani és megmozgatni – mondta az alpolgármester.

A sportnapról minden iskola és egyéb oktatási intézmény is írásbeli tájékoztatást kap, de máris nagy  az érdeklődés: mindeddig már 70-en jelezték részvételi szándékukat Budapesttől Pécsig, köztük több tapasztalt futó is örömmel vette a lehetőséget. Bokányi Zoltán hozzátette: mivel a futás éjszakai sötétben zajlik, lámpa használatát kérik minden sportolótól. Az egyik támogatónak köszönhetően a helyszínen is lehetőség lesz lámpához, valamint szükség esetén pótelemhez is jutni, ugyanakkor láthatósági ruházat viselése is erősen javasolt. Siker esetén a szervezők hagyományt kívánnak teremteni a rendezvénnyel.

A verseny részleteiről a www.bajaipolgarorseg.hu honlapon lehet tájékozódni.

Forrás: Sándor Boglárka

Baja Város Honlapja