Fuldoklót mentettek a polgárőrök

Elsodródott gyermeket mentettek tegnap a polgárőrök egy tiszafüredi gyakorlaton. 3 napot tölt Magyarországon mintegy 70 külföldi polgárőr elsősorban azért, hogy az itteni több évtized alatt megszerzett tapasztalatokat, illetve módszereket elsajátítsák és beépítsék saját programjukba.

A szituációs gyakorlat részleteit ismerteti az Országos Polgárőr Szövetség vízi tagozatának vezetője Tiszafüreden. A feladat egy elsodródott gyermek, illetve a korábban segítségére siető de vízbe borult kajakos megmentése volt. A mentésben a polgárőrök mellett a katasztrófavédelem, a mentők és a rendőrség tagjai is részt vettek.

„Minden társszervvel aki itt a Tisza-tónál dolgozik mindegyikkel gyakorolnunk kell, közösen kell dolgoznunk az éles mentésben is. Két ugyanolyan mentés nincs, tehát minél többet gyakoroljuk, annál több tapasztalatot szerzünk, annál jobban be tudjuk az időket tartani, annál jobban tudunk teljesíteni.” – mondta Kövér Gábor, az OPSZ vízi tagozatának vezetője


A keddihez hasonló gyakorlatok a rutin megszerzése mellett a személyes kapcsolatok kialakításában is jelentős szerepet töltenek be, ugyanis ezeken keresztül a különféle szervek dolgozói személyesen is megismerik egymást, illetve képességeiket, amely éles helyzetben akár életet is menthet.

A gyakorlatot az a mintegy 70 polgárőr is látta, akik Székelyföldről, Délvidékről, Kárpátaljáról, illetve Magyarországról érkeztek. A magyar polgárőrök felkészültsége, illetve szakmai tapasztalata nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőnek számít, a többi között ezért is jönnek évek óta a határokon túli szakemberek tapasztalatot szerezni hazánkba.

Horváth Róbert az OPSZ Ifjúsági, sport és karitatív alelnöke rámutatott: „Bemutatjuk azokat a technikákat, módszereket és programokat, amivel mi a bűnmegelőzésből kivesszük a részünket és egy étlapot kínálunk ezeknek a társ polgárőröknek. Ha ők ezt jónak találják, a helyi sajátosságok figyelembe vételével ezt otthon is tudják alkalmazni.”

A 3 napos képzés folyamán a gyakorlati bemutatók és oktatások mellett elméleti felkészítést is kapnak a határon túli polgárőrök.

Forrás: Szolnok TV