Fórum és szakmai képzés a déli határ mentén

Az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozatának, Somogy megyei fórumát és szakmai képzését tartották meg, 2017. november 02.-án Barcson.

Barcs városa, mint határ menti település adott otthont az OPSZ Határvédelmi Polgárőr Tagozat Somogyi fórumának. Gazdag Ferenc, a Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, aki egyben a HPT megyei tagozat vezetője által szervezett programon megjelent Marics Zsolt r. alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, Határrendészeti Osztályának, Osztályvezetője, valamint a 3 érintett polgárőr egyesület Barcs, Gyékényes és Babócsa elnökei és az egyesületek tagjai.

Gazdag Ferencbe vezető előadásában megismerhették a jelenlévők a Tagozat felépítését, munkáját, feladatait, célkitűzéseit. Tájékoztatást kaptak a Tagozat eddig végzett tevékenységéről, csatlakozott egyesületek számáról, az ügyrendjében történt változásokról, a határmenti polgárőr egyesületek szolgálatának ellátásáról. Felhívta a figyelmet a statisztikai adatok negyed éves közlésére, valamint, hogy minden olyan jellegű eseményről, intézkedésről tájékoztassák a Tagozatot, melyben a polgárőrök önállóan, illetve közös szolgálatban migrációval kapcsolatban intézkedtek.

Marics Zsolt r. alezredes az előadásának elején, megköszönte a polgárőrök munkáját, melyet eddig végeztek a közös és önálló szolgálatok ellátása során. Ezek után előadásában bemutatta, hogyan és milyen okból kellett a jogszabályok módosításával, meghozni azokat az intézkedéseket, amelyek szükségesség váltak a 2015-ben megindult migrációs nyomás miatt. Lépésről- lépésre ismertette, hogyan fokozódott a migrációs nyomás az országhatárra és ebben milyen szerep hárult a rendőrségre és határ menti polgárőr egyesületek tagságára. Beszélt a technikai határzárról, a befogadó helyekről, tranzitzónákról illetve hogyan és mi történik illegális határátlépés észlelése esetén. Kijelentette, hogy napjainkban Somogy megyében békés a helyzet, amely nem jelenti, hogy ne lenne feladat a szolgálatok ellátása során. Kérése, hogy a polgárőrök járjanak nyitott szemmel és minden olyan jellegű dologról, amely szokatlan a határmentén, a határövezetben jelezzék a rendőrőrsök, kmb felé. Ezt követően tájékoztatást adott a határövezetben elkövethető határátlépéssel kapcsolatos bűncselekményekről és szabálysértésekről.

Ezt követően a jelenlévők tettek fel kérdéseket a két előadónak, majd a fórum zárásaként Gazdag Ferenc értékelte a fórumot, megköszönte a Marics Zsoltnak és a megjelent egyesületi tagoknak a részvételt és egy vacsorával zárult az este.

/Gazdag Ferenc Somogy sajtó/