Fórum és felkészítés a Határvédelmi Polgárőr Tagozatnál

Az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Polgárőr Tagozata szervezésében megkezdődött  a megyénként a “Határvédelmi Polgárőrök” felkészítése a migrációval kapcsolatos feladatokra.

Elsőként  Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség “Határvédelmi Polgárőreinek” fóruma került megrendezésre 2017. május 20-án Bácsalmáson, melyet Bokányi Zoltán Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnökségének tagja a Bajai Polgárőr Egyesület elnöke és Schütz István r. alez. Bácsalmás HRK.Vezető házigazdája  szervezésében.

Megnyitóban Bokányi Zoltán Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnökség tagja köszöntötte a fórum résztvevőit , melyen 15 Polgárőr Egyesület elnökei, tagjai  39 fővel vettek részt, valamint a meghívott szakmai vezetők a Határrendészet részéről 9 fő.

A megnyitót követően Csorba Sándor az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Polgárőr Tagozatának elnöke előadásában bemutatta a tagozat működését, célját, feladatát, majd a “Határvédelmi Polgárőrök”alap- és kiegészítő feladatainak, valamint a határvédelmi speciális feladatok  végrehajtását.

Együttműködés tartalmi lehetőségét a határ menti Polgárőr Egyesületek Határvédelmi Polgárőrei  és  a Határrendészeti Kirendeltségek, valamint a határvédelemben résztvevő erők  között.

Meghívottak és előadás megtartására  megjelent a BKK.Megyei RFK. Rendészeti Szolgálat Vezetője Torma Sándor r. ezds.

Tájékoztatást adott a megye migrációs helyzetéről, az ebből következett  feladatokról és az együttműködő szervek részvételéről a határvédelemben.  Kiemelte a Polgárőrség fontos szerepét, mint stratégiai partner, megköszönte az eddig nyújtott segítséget, a továbbiakban várható helyzetekben való együttműködés fontosságát.

A BKKM. területén lévő Határrendészeti Kirendeltség Vezetők értékelték a kirendeltség migrációs helyzetét, kiemelték a határvédelmi polgárőrökkel való együttműködés fontosságát, gyakorlati tapasztalatokat, további felkészítéshez felajánlották a helyiséget és a szaktudást.

Előadást tartottak:

  • Schütz István r. alez. a Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltség Vezetője előadása
  • Tettinger Antal r. alez. a Bácsbokodi Határrendészeti Kirendeltség Vezetője előadása
  • Katus Imre r. őrgy. a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség  Vezetője előadása
  • Szilágyi Gábor r. őrgy a Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség Vezető Helyettes előadása

Melegh Dénes honv. szds. Magyar Honvédség  AIAK Parancsnokság képviselője előadása a honvédség részvételéről a határvédelemben és a határvédelmi polgárőrökkel való együtt működésről, kiemelte a polgárőrök nagy helyismerettel kíváló segítséget nyújtottak a mélységi területen való szolgálatellátáshoz  és a közlekedés, utak járhatóságához adott információkkal.

ifj Engi Imre határvédelmi polgárőr a  Bácsalmási Polgárőr Egyesület elnökség tagja előadásában elmondta a határrendészettel való együttműködést , a közös és önálló szolgálat ellátás, információ továbbítás tapasztalatait.

Varga Sándor a Kelebiai Polgárőr Egyesület Elnöke, Járási koordinátor  előadásában értékelte a Kiskunhalasi Járás határterületi határvédelmi polgárőrök tevékenységét, részvételét a migrációs feladatokban, új jelenségek tapasztalatait, együttműködés megvalósulását.

A Fórumon elhangzottakat Csorba Sándor a Tagozat elnöke foglalta össze és ajánlásokat tett az Egyesületek  Határvédelmi Polgárőreinek a határvédelemben résztvevő szervezetekkel való együttműködés további lehetőségeinek keresésére, erősítésére, a polgárőr szolgálat ellátásának speciális feladataira, és a továbbiakban minden Határvédelmi Polgárőr felkészítésére, a Határrendészet által felajánlott  lehetőségek megvalósítása.

Zárszóként  kiosztásra kerültek a “Határvédelmi Polgárőr” feliratú karjelzések, melyet a továbbiakban a szolgálat ellátás során alkalmaznak.