Formabontó közösség építés

A szeptember is mozgalmas volt a Gönyűi Polgárőr Egyesület életében. A szeptemberi iskolakezdés főleg „zebra” szolgálatot jelentett, de erősítettük a napközbeni jelenlétet is a faluban.

Szolgálat közben járőreink az iskola tanulóinak egy közel 100 fős csoportját is kísérték és a főút keresztezésénél a forgalomirányítást is elvégezték, ezzel is igyekeztek hozzájárulni az erdőbe igyekvő és onnan visszatérő alsós tanulók biztonságának megóvásához.

A szeptemberi és az év eltel időszaka feladatainak kipihenése, az őszi feladatokra történő felkészülés, nem mellesleg a csapatépítés érdekében az egyesület tagjai, beleértve az ifjú polgárőröket is, továbbá az egyesületet segítő, támogató közreműködők, (pedagógusok, önkormányzati képviselő, magánszemély támogatók), és a társ civil szervezetek képviselői, valamint családtagjaik formabontó kiránduláson vettek részt.

A formabontás egyik eleme a fent már felsorolt résztvevők egy célért történő további „összegyúrása”, a másik elem a kirándulás útvonala volt. Nem műemlékeket, nem városokat néztünk meg, hanem azt, hogy hol zajlik az élet, mit tud adni a természet, amit használhatunk.  Megnéztük a káptalantóti Liliomkert piacot, ahol mi szemnek, szájnak, lakásnak, öltözködésnek ingere, az mind megtalálható. Ez már szinte „kultikus” hely, ahová egyszer-egyszer illik elzarándokolni és a szájat és bukszát tátani. A piacozást egy révfülöpi ebéd, majd a zánkai Gyógynövény-völgy Látogató- és Oktatóközpont megtekintése követte. A völgy fogadó épületében némi képet kaptunk a gyógynövények fajtáiról, feldolgozásáról, hasznáról, majd a hatalmas kertben kézzelfogható ismeretséget köthettünk a fellelhető „ezerféle” növénnyel. Az ismerkedést teázás és gyógynövényes bor kóstolása tette teljessé. Hazafele még sor került rövid poharazgatásra és hosszú beszélgetésekre, tervezgetésekre.

Úgy érezzük, hogy a kikapcsolódás és csapatépítés elérte célját. A falu civil szervezeteinek, intézményeinek, vállalkozásainak, és természetesen lakosainak támogatásával, gyarapodó létszámú ifjú polgárőreinkkel, ifjúsági programunk folytatásával hozzájárulunk a falu közbiztonságának megőrzéséhez, javításához.

Horváth Attila az egyesület sajtófelelőse