Figyelni, jelezni, megelőzni

2019-ben, a Gönyűi Polgárőr Egyesület által indított és koordinált ifjúsági program, az Ifjú Gönyűiek Közössége ötödik évében folytatódik az összejövetelek, programok sora.

Januárban egyeztettük a közösség tagjaival az első félév programját. Ennek első összejövetelén Lüvi-Funk Alexandra, a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség ifjúsági felelőse tartott előadást a közösség tagjainak az úgynevezett iskolai polgárőrök (általános iskolás, a közösségért tenni akaró) és az ifjú polgárőrök (14-18 éves társaink) tevékenységéről.

Alexandra prezentációs, beszélgetős előadása elején röviden kitért arra, hogy jogszabályok alapozzák meg az az ifjú polgárőrré válás feltételeit és az általuk végezhető tevékenységek körét, módszerét. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok a felnőtt polgárőrökkel együttműködve tudják hatékonyan végezni feladataikat és tudnak felkészülni a felnőtt évek önkéntes polgárőr munkájára. Az előadó azt is megemlítette, hogy a felnőttek is szerezhetnek értékes ismereteket fiatal társaiktól akár a helyismeret, akár a technikai eszközök (például a drón alkalmazás, quad használata terén). Alexandra a korszerű eszközök használatán kívül kitért arra, hogy ennél is fontosabb a lakossággal való kapcsolattartás, együttműködés, aminek jó példája a SZEM mozgalom.

Az összejövetel fő tanulsága, hogy nem „hőstettekre”, nem erő alkalmazására van szükség. Az ifjak figyelő szemére, jelzésére, a társaik között általuk végzett felvilágosító munkára, a felnőtt polgárőrökkel együtt teljesített szolgálatokra építve sok nemkívánatos esemény, történés előzhető meg mind az iskola környékén, mind a település rendezvényein, a falu életében.

Horváth Attila sajtófelelős 

(A fotókat Molnár Jenő készítette.)

További híreink a Polgárőrség rovatunkban: