Fémgyűjtésből kürtős kalács, bringaverseny, ringlispíl – Gyermekfesztivál a polgárőrök jóvoltából  

Immár 9. éve hogy a polgárőrség tartja a gyereknapot Zalaszentlászlón. A Makovecz-féle faluházáról híres, közel 850 fős ősi zalai település civil szervezete fémgyűjtéssel teremti elő a pénzt, hogy vendégül láthassa az aprónépet a szüleivel és nagyszüleivel együtt.

A polgárőrség zászlaja alatt megrendezett gyermekfesztivál időpontja évente változhat, az idén július 2. hétvégéjére esett, az viszont változatlan, hogy mindenki kedvére és ingyen lakomázhat a finomságokból, a helybéliek sütötte kürtős kalácsból, a tejfölös-sajtos krumplislángosból, és nem kell fizetni az üdítőért sem.

– Büszkék vagyunk a polgárőreinkre – tette le a voksát a település civil szervezete mellett Bohár István, Zalaszentlászló polgármestere -. Mire is mennénk nélkülük a rendezvényeink lebonyolításában? S lám, nem csak a rendet, a biztonságot köszönhetjük nekik, hanem ők szervezik a település legnépszerűbb, legjobban várt és talán legnagyobb dzsemboriját, amelyre visszajönnek a faluból elköltözött fiatal családok és hazahozzák a gyerkőcöket a nagyszülőkhöz.

Így fordulhatott elő, hogy bár alig 30 bölcsődés-óvodás gyermek él a településen, szombaton délután több mint százan nyüzsögtek a faluházban, az azt körülölelő  hatalmas parkban lecövekelt kis-körhinta, nagy-ringlispíl, ugráló várak és városok és egyéb játéklehetőségek körül.

– Nem túlzás állítani: a rendezvény az egész falu érdeme. A háztartásokban egész éven át félrerakják a fémhulladékot, még a kilyukadt kislábost is elteszik, gondolván, “jó lesz majd gyereknapra!” Nekünk a polgárőreinkkel “csak” meg kell szerveznünk az összegyűjtését – árulta el Nagy Gyula, a Zalaszentlászlói Polgárőr Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy a település önkormányzata, mint mindenben, ebben is támogatja a törekvéseiket.

A fémgyűjtés amúgy egészen prózai, mondhatjuk úgy is, hogy bűnmegelőzési okokból jutott eszükbe. A lomtalanítások alkalmával ugyanis fémgyűjtő kompániák lepték el a falut, s ilyenkor mindig megesett néhány betörés és besurranásos lopás is a településeken. Úgy döntöttek, összeszedik ők maguk a házalók orra elöl a fémhulladékot, értékesítik és a pénzből csapnak egy kis jó bulit a családoknak. Jut belőle a finomságok és a frissítő italok mellett, játékra, sportra, bicikliversenyre, kézműves foglalkozásra, izgalmas és színes programokra.

– 1995-ben alakult a polgárőr egyesületünk, amely Zalaszentlászló mellett a szomszédos Sénye bűnmegelőzéséért is fáradozik. A hét minden áldott napján éjszaka és nappal is szolgálatot adunk, s nem hagyjuk ki a hegyi utakat sem. Fiatal a csapat, a 31 tag között csak egy nyugdíjas korú, a többség 20-50 év közötti, lelkes és tenni akaró polgárőr, a munkánkat két gépjármű is segíti – mutatta be civil szervezetüket Kiss Károly, az egyesület tagja, hozzátéve, hogy élvezik a lakosság támogatását, sokan az adójuk 1 százalékát is a polgárőrök egyesületnek ajánlják fel.

Pihenésként jól esett az árnyékban egy kis kézműveskedés – a hozzávalókról Balázs László festőmester, a polgárőr egyesület tagja gondoskodott. A képen (b-j) Németh Dóra és Zsófi, a keszthelyi Simotics Barnabás és Veronika az édesanyjukkal: dr. Vajda Veronikával, Veréb Otília és a novai Domján Lili, mögöttük Kiss Károly, Balázs László, Nagy Gyula polgárőrök és Bohár István polgármester. Az “idegenlégiósok” a szentlászlói nagyinál nyaralnak