„Felső tagozatos” lett az Ifjú Gönyűiek Közössége

A Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági programban a fejlődés töretlen, az előző „iskolaévet” 27 fővel fejeztük be, a szeptember 30-i évnyitó összejövetelen már újabb 9 fő csatlakozott, így 36 fiatal társsal vágunk neki az újabb kalandoknak, élményeknek, ismeretszerzésnek.

Minőségi változást is terveztünk és szerencsére ehhez pályázat útján forrást, felkérés alapján elkötelezett előadót sikerült biztosítanunk.

Az Uniper Hungary Energetikai Kft. 2018-as támogatási keretéből a „Közösségi együttműködés fejlesztése” projektre kapott pénz fedezetet nyújtott arra, hogy dr. Bokodi Márta személyében – aki a Közszolgálati Egyetemen is tanít – kiváló, elkötelezett trénert tudjunk biztosítani, aki már a nyári táborban is megalapozta remek kapcsolatát a fiatalokkal.

A „Közösségi együttműködés fejlesztése” keretében – az egyesület alapértékeit figyelembe véve – elindítottunk egy fejlesztést, amelynek hosszú távú célja, hogy tovább formáljuk a közösség fiatal, motivált tagjaiból saját magukat ismerő és jövőjüket irányítani képes értékteremtő közösséget. Megtanítjuk őket arra, hogyan tervezzék jövőjüket, hogyan bánjanak kisebb társaikkal és másokkal, hogyan fejlesszék segítő attitűdjüket.  Megteremtjük a lehetőségét, hogy bepillantást nyerjenek egy egyetem életébe, ezzel is segítve továbbtanulási választási lehetőségeiket.

A közösség tagjai sikeresen vették az első akadályt és az „évnyitón” beintegrálták soraikba a nagyrészt gyermek korosztályhoz tartozó új jövevényeket.

Ezt követően együtt végeztek olyan kis személyiségfejlesztő gyakorlatokat, ahol a mások elfogadása, a csapatformálás volt az elsődleges szempont.  Elsősorban az alkalmazkodás, az empátia és az önbizalom erősítése volt a fókuszban. A fiatalok játszottak, és közben tanultak emberséget, tiszteletet, önmaguk erősségeinek feltárását és mások felé fordulva a pozitív visszajelzés élményének megismerését.

Az új tagok – elmondásuk szerint – jól érezték magukat és biztosra ígérték, hogy eljönnek a következő foglalkozásokra is.

A fiatalok megbeszélték a közösségfejlesztés további összejöveteleinek időpontjait, és beszélgettek arról, hogy miért jó az Ifjú Gönyűiek Közösségéhez tartozni, milyen élményeik vannak az idősebbeknek, és mire számíthatnak ők. E helyen, mint az idősek közé tartozó alapító-koordinátor, ma már csak, mint „nagypapa”, (alias: bölcs tanácsadó) köszönetem fejezem ki fiatal társainknak, akik a 12-19 éves korosztályhoz tartoznak, hogy az általános iskola befejezése után is tagjai maradtak a közösségnek.  Közülük már többen polgárőrként, illetve ifjú polgárőrként járulnak hozzá a falu közbiztonságához. A fiatalok keresik egymás társaságát, élvezik a programok zömét és közben ők segítenek nekünk, idősebbeknek eligazodni a rohanó világ eszköz adta lehetőségeiben, mi pedig igyekszünk segíteni abban, hogy eligazodjanak, a tisztelet, megbecsülés, emberség terén.

Ezt fogja szolgálni a beindított projekt is, kiegészülve azzal, hogy minden lehetséges eszközzel segítsük jövőjüket és a generációk együttműködését.

Horváth Attila sajtófelelős