Ezekre feltétlenül figyeljen

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai a kerékpárosok biztonsága érdekében.

A kerékpár elengedhetetlen tartozékai:

Megbízható, könnyen kezelhető kormányberendezés.
– Két, egymástól függetlenül működő fékberendezés, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat.
– Egy első lámpa , amely fehér vagy kadmium sárga, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről látszik. Megengedett a ruházaton is!
– Egy hátsó lámpa, amely piros, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről észlelhető. Megengedett a ruházaton is!
– Elől egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel.
– Legalább az első keréken, legalább két borostyán sárga, kétoldalas küllőprizma vagy a gumi két oldalán lévő fényvisszaverő csík, illetve 2db fehér, küllőre pattintható fényvisszaverő cső.
– Hangjelző berendezés, ami csak csengő lehet. (duda, kürt, stb. kizárva!)
– Fényvisszaverő ruházat. A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és  lakott területen kívül a kerékpáros fényvisszaverő mellényt, ruházatot visel.

Látni, és látszani elv

A mindenki által beszerezhető láthatósági mellények, fényvisszaverő matricák és karpántok a baleset-megelőzés szempontjából nagyon fontosak. Helyezzék el ezeket a külső ruházatukon vagy táskájukon észlelhetőségük fokozása, testi épségük megóvása érdekében. Akik magukat és kerékpárjukat ilyen láthatósági eszközökkel szerelik fel, jól láthatóvá válnak.

Fontos az is, hogy ezeket meglássuk, ehhez pedig jól látó érzékszervekre, és a járműveknek megfelelő világító berendezésre van szükség. Így fontos, hogy aki nem lát jól, az keresse fel a megfelelő szakembert, aki segítséget nyújt a szemüveg beszerzésében. Akinek a vezetői engedélyében szerepel a szemüveg viselése, annak kötelező is használni.

A járműveket pedig megfelelő világító berendezéssel kell ellátni. A kerékpáron legyen egy hátsó lámpa, amely piros, egy első lámpa, amely fehér vagy kadmium sárga, és mindkettő folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről látszik. Megengedett a ruházaton is!

A gépjárművek világító berendezéseinek működőképességét, állapotát minden elindulás előtt ellenőrizzük. Amennyiben valamilyen hibát észlelünk, és azt elhárítani nem tudjuk és így a járművel biztonságosan közlekedni nem tudunk, ne induljunk útnak.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság