Évet értékeltek Somogyban

Ünnepi évértékelő és díjátadó ünnepséget tartott a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség (SMPSZ) december 10-én a Balatonlellei Művelődési Házban.

Hagyományteremtő módon először tartottak jutalmak átadásával egybekötött évértékelő díszünnepséget a Somogy megyei polgárőrök. A megjelenteket először Kenéz István, Balatonlelle polgármestere köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy mekkora megtiszteltetés a városnak, hogy a rendezvénynek otthont adhattak.

Peszt Péter az SMPSZ elnöke az értékelést köszönetnyilvánítással kezdte. Megköszönte a polgárőröknek az ez évi munkájukat, majd hozzátette: „Szövetségünk és a tagegyesületek a hatályos törvények, jogszabályok és az alapszabályaiknak megfelelően végezték feladataikat. A törvényesség megfelelőségében nagy segítséget jelentett, hogy mérlegképes könyvelővel és jogi képviselővel kötött szerződéssel rendelkezünk, akik naprakészen segítik munkánkat.” Az elnök azt is elmondta, hogy a szövetség 78 tagegyesületében közel 2 ezer 300 fő rendelkezik polgárőr igazolvánnyal és közöttük mintegy 30 ifjú polgárőr van. Ezen kívül jelentősen emelkedett azon egyesületek száma, akik közösségi szolgálat ellátására kötöttek együttműködési megállapodásokat a Szakközépiskolákkal. Így elmondható, hogy közel 130 településen az év első 11 hónapjában a szolgálati órák száma mintegy 240 ezer óra, melyből a rendőrséggel közös szolgálati órák száma meghaladta a 35 ezer órát. Az előző évihez képest az emelkedés több mint 17 százalékos. A beszámoló során kiderült az is, hogy a Somogy megyei polgárőr egyesületek továbbra is kiemelkedő szerepet töltenek be a városok, a községek és a kisebb települések életében. Munkájuk nélkülözhetetlenné vált nem csak a közbiztonság fenntartásában, a rendőrség tevékenységének támogatásában, hanem a helyi közösségek összefogásában és formálásában is. „Összességében elmondható, hogy a kitűzött feladatok magas színvonalon történő teljesítésével a polgárőrök jelentősen hozzájárultak Somogy megye közbiztonságának megszilárdításához és a bűnözés visszaszorításához” – tette hozzá Peszt Péter.

Elsődleges feladatunk a közbiztonság szavatolása az állampolgárok részére – kezdte beszédét Greffer József tűzoltó ezredes, a Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője – amiben az Önök partnersége is számítunk. Nagyra becsüljük az Önök tevékenységét és kérjük, hogy ezt követően is legyünk partnerek a közös munkában.

Pungor János rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kapitányságvezető helyettese is köszönetet mondott a megye polgárőreinek. Külön kiemelte, hogy a polgárőrök a rendőrökkel közösen ebben az évben ez ideig több mint 12 ezer óra szolgálatot adtak, emellett még plusz 6 ezer órát önállóan is elláttak, ami – a főkapitány-helyettes számítása szerint – egy 100 fős kapitányság egy évi tevékenységét teszi ki.

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke szerint a polgárőrök mérföldkőhöz értek azzal, hogy 25 évesek lettek. Kinyilvánította, hogy a polgárőrök nélkül ma már nem létezik közbiztonság, bűnmegelőzés. Látják és tudják, hogy a polgárőrök ott vannak az óvodáknál, az iskoláknál, forgalmat irányítanak a baleseteknél, a tömegrendezvényeknél, jelentőset alkotnak a katasztrófa-elhárításban. „Tudjuk, hogy a leg elhivatottabb hivatások között a tűzoltóságot kell említeni, ám én azt gondolom, hogy a polgárőrséget is erre a szintre kell felhozni, hisz az önök önzetlensége, tisztelettudása, elkötelezettsége példaértékű.”

A felszólalások sorát Markos György, az OPSZ elnökhelyettese zárta, aki beszédében felidézte a polgárőrség megalakulásának történetét, az elmúlt 25 évének kiemelkedő pontját. „Mi kormányprogramot hajtunk végre közrendvédelmi vonalon. Tetszik, nem tetszik, ez van. Mi rendpárti emberek vagyunk, és ezt nem kell szégyellni.” Az elnökhelyettes emellett még megemlítette, hogy az OPSZ belsőellenőrzése ebben az évben hibákat tárt fel, amiket mihamarabb orvosolni kell. Beszédét azzal zárta, hogy kérte: próbáljunk meg egységesek maradni. Őrizzük meg a barátságot, legyünk egymással jóba és ne rivalizáljunk.

Ezután Markos György és Peszt Péter jutalmakat, elismeréseket adott át. A Polgárőr Érdemkereszt Bronz, Ezüst illetve Arany fokozatának átadása mellett két egyesület laptopot és nyomtatót kapott ajándékba, hogy ezzel is segítsék az adminisztrációs elszámolások megkönnyítését.

(Lőwinger)