Emléktúrán az ifjú polgárőrök

Balassagyarmatot 1919. január 29-én, a magyar katonák hősiessége és a fegyvert fogó polgárok, vasutasok önfeláldozása felszabadította az idegen uralom alól. Cselekedetük értékét növeli, hogy mindezt önszántukból, a hatalom akaratával dacolva vívták ki. 99 éve Magyarnándorból érkezett a segítség, s ennek emlékére január 29-én gyalogtúrát szerveztek a salgótarjáni Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola ifjú polgárőrei.

Az iskolában már több éve folyik a rendészeti képzés – mondhatni „húzószakként” – s az évforduló kapcsán a tanulók úgy döntöttek, végig járjak az egykori segítők által megtett útvonalat. Autóbusszal elutaztak Magyarnándorba, s a helyi vasútállomástól gyalogosan tették meg Balassagyarmatig az utat.

Ez a nap azonban nem csak a túráról szólt – írta beszámolójában Czibulya Márk, az iskola tanulója. – Iskolánkban aktívan működik Gál Zoltán tanár úr vezetése mellett az Ifjú Polgárőrség, melyhez kiemelkedően sokan csatlakoztak. S ezen a napon további diákokkal bővült a Nógrád megyei Ifjú Polgárőrök tagsága. Ugyanis a teljesítménytúra végső aktusaként avatásra került sor.
Az avatási ünnepségen részt vett Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, aki biztosította az új jelentkezőket a szövetség támogatásáról, segítségéről a rájuk váró, önként vállalt feladatok elvégzése során. Biztatta őket, hogy az iskolát elhagyva, felnőttként is legyenek aktív polgárőrök. Az avatás után Zérczi Miklós tagintézmény-vezető szólt a diákokhoz, gratulálva a teljesítményükhöz és jó munkát kívánva ifjú polgárőri tevékenységükhöz, egyben átadva a naphoz fűződő emléklapot.

Forrás: OPSZ