Elhunyt Nagy József

Nagy József

(1925-2017)

Nagy József Mezőkövesden született 1925. március 12-én. Az általános iskola elvégzését követően cukrászként dolgozott a helyi cukrászüzemben, ahol később nyugdíjazásáig (1985) a cukrászüzem vezetője lett.

Mindig is vonzotta a közért való tenni akarás.

Az 1940-es években a mezőkövesdi „Dohánybeváltóban” nagy lendülettel és sikerrel színjátszó csoportot működtetett. Így vitte színre 1948. pünkösdjén a „Ludas Matyi című színdarabot, melyben kb 80 fő játszott. Később „Matyó lakodalmassal” járták az országot, hogy minél szélesebb körben ismerhessék meg a matyó népi hagyományokat.

1964. április 04-én kezdte meg önkéntes rendőri szolgálatát. Életét a becsület, tisztesség, jó hazafi szavakra építette, melyet igaz tartalommal megtöltve méltán beszélhetünk városunk megbecsült polgáráról. 1980. május 01-jén avatták fel azt a Ferenc úti futballpályát, mely létrejöttében oroszlánszerepet vállalt, s társadalmi munkában hozta létre többedmagával.

1990. február 03-án szervezte meg a Mezőkövesdi Polgárőrség Egyesületet, melynek megalakításában az akkori polgármester Papp János, és a helyi katonai kiegészítő parancsnok támogatta.

1991. június 24-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság jogerős végzése alapján nyilvántartott társadalmi szervezetként működött tovább a polgárőrség. A kezdeti 20 fő 2-3 hónap alatt 35-40 fős tagsággá duzzadt, s pár hónap elteltével a létszám 65-75 főre emelkedett.

Nagy József  a szervezet vezetését 2002-ig látta el aktívan, kiemelkedő teljesítménnyel, a kor kívánalmainak megfelelően. Elnöksége alatt Mezőkövesd mindhárom polgármestere sokat segített a polgárőrségnek, az önkormányzat anyagi támogatással is segítette a szervezet munkáját.

Nagy József elnök tevékenyen segítette és napi kapcsolatot tartott a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság akkori közrendvédelmi osztály vezetőjével ill. a város körzeti  megbízottjával.

Nagy József 2015. év végéig aktív tagja maradt a Mezőkövesdi Polgárőrség Egyesületének, ahol szolgálatellátást végzett.

Nagy József  haláláról a szomorú hírt  2017. január 16-án közölte fia.

Nyugodj békében Józsi bácsi!

 

Köteles János

Mezőkövesdi Polgárőrség Egyesület elnöke