Életet mentettek az abádszalóki polgárőrök

Az Abádszalóki Polgárőr Egyesület polgárőrei a Füzes kemping területén 2017. március 12-én 03:35-kor segélykérő kiabálásra lettek figyelmesek.

Elindultak a hang irányába ahol a kerítésen túl található egy szivárgó csatorna, a segélykérés annak az irányából hallatszott.

Kérdezték, hogy mi a baj és, hogy a vízben van-e. Annyi választ kaptak, hogy “nem tudok kijönni, megfagyok”.

A 19 éves fiatalember a szivárgó csatorna iszapos, növényzettel sűrűn benőtt vizében tartózkodott. A polgárőrök kihúzták a teljesen átázott, átfagyott, legyengült, kissé zavartan viselkedő férfit. Mivel a levegő 1-2 fokos lehetett és a víz hőmérséklete is nagyon alacsony, fennállt a kihűlés veszélye, mely akár halálhoz is vezethet.

Ennek tünetei jelentkeztek is: le volt gyengülve, zavartan viselkedett, önállóan nem tudott megállni. A vizes ruházatát azonnal levették róla, egy pokróccal betakarták és saját gépkocsijukkal az orvosi ügyeletre szállították, ahol az ott dolgozó személyzet szakszerűen ellátta. Testhőmérséklete 32-33 fokos volt, izolációs takaróval betakarták és melegítő infúziót kapott. Később mentővel a Karcagi kórház sürgősségi osztályára szállították. Közben a polgárőrök a rendőrséget is értesítették.

Az előzetes orvosi vizsgálat szerint I. fokú fagyási sérülések láthatóak. Valószínűleg, ha nem érkezik segítség, akkor a fiatalembernél 30-60 perc múlva beállt volna a halál.

Köszönetemet szeretném kifejezni a szolgálatot ellátó, alább felsorolt polgárőröknek a gyors és szakszerű segítségért: Kasza Szílvia, Czicze János, Sipos István, Szabó Mihály, Varga András. -tudósította rádiónkat Magyar József az Abádszalóki Polgárőr Egyesület elnöke.