Életeket mentett és tüzet oltott egy polgárőr

Csak az éber polgárőr a jó polgárőr, avagy az állampolgár tudja hová forduljon, ha bajban van. Ez a következtetés vonható le abból, hogy a budaörsi polgárőrök tudják mit kell tenni tűz esetén.

Március 23-án reggel B. Zsolt budaörsi lakos kért segítséget a polgárőröktől, ugyanis égett a háza. A polgárőrök azonnal a helyszínre siettek és miután felmérték a helyzetet, és látták, hogy a kapcsolószekrénynél ég a vezeték az emeleten lakó anyukát valamint 4 hónapos gyermekét kimentették az épületből. Elzárták a gázt, áramtalanítottak és ezután azonnal elkezdték az oltást egy kézi készülékkel. Közben telefonon értesítették a tűzoltóságot a 112 segélyhívón.

Az oltás megkezdésekor, az első ráfújásnál jobban szikrázott a tűz, de szerencsére viszonylag hamar elaludt – mondja Gattner István, a Budaörsi Polgárőr és Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület tagja. – Tapasztaltam, hogy még van áram a kötődoboznál, és mivel életveszélyesnek tartottam a helyzetet, úgy gondoltam, hogy abba hagyom az oltást. De az égés közben megszűnt, ezért az oltás sikeresnek mondható.

A közben kiérkezett törökbálinti tűzoltókat és az oltásvezetőt Gattner István tájékoztatta a történtekről. Elmondta, hogy emberélet már nincs veszélyben, a tüzet sikerült megfékeznie.
A tűzoltók gratuláltak a polgárőrnek és elismerésüknek adtak hangot. Mint mondták, ha a polgárőr nem úgy jár el mint tette, akkor akár ez egész sorház is leéghetett volna.
Közben a helyszínre érkeztek az ELMÜ szakemberei is, akik megállapították, hogy ugyan áramtalanítva van a ház, mégis van áram a vezetékekben, ezért az egész épületet lekötötték a hálózatról.