„Egy iskola egy polgárőr ’’ nap

A Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, továbbá Kunsziget Község Önkormányzata, valamint a Kunszigeti Polgárőr Egyesület  meghívta a Gönyűi Polgárőr Egyesület által koordinált ifjúsági progra, az Ifjú Gönyűiek Közösségének öt plusz egy tagját, hogy részt vegyenek az „Egy iskola egy polgárőr” napon.

Összeállítottunk egy csapatot, melynek tagjai Bákai Roberta, Bédi Izabella, Molnár Dávid, Pusztai Vivien és én (Szabó Molli) voltak. A csere tag Kovács Bánk volt. A kísérő polgárőr Buthi Viktória, a csapatvezető pedig Hencz Istvánné (Csiri néni) volt.

Amikor a helyszínre értünk, felsorakoztunk a többi csapat mellé. Az iskola igazgatónője elmondta a tudnivalókat, majd a csapatunk közül kiment egy ember, és húzott egy számot. Az a szám azt jelezte nekünk, hogy hányadik feladathoz kell először mennünk a hatból. Mi az 1-es feladatot húztuk ki.

Az első feladat egy kerékpáros ügyességi verseny volt. Annyi hibapontot lehetett szerezni, ahányszor „megrongáltuk” a pályát (például ledöntöttük az egyik bóját).

Mivel sorrendben haladtunk, a második feladat a nyúlgát építése volt. Felálltunk egymás után, az első ember tartotta a zsákot, a másik lapátolt, majd adogattuk egymásnak a homokkal töltött zsákot. Az utolsó ember lehajtotta a félig töltött zsák száját, és a folyás irányával megegyezően tette le (a zsák szája a folyó folyásának irányában mutat).

A harmadik feladat az elsősegély-nyújtás volt, ahol először egy teszt szerűséget kellett kitölteni, majd a csapatból egy ember eljátszotta azt a szituációt, amikor egy strandon vagyunk, és meglátunk egy embert a földön fekve, mozdulatlanul.

Miután sikeresen „újraélesztettük” a bábut, áttértünk a negyedik feladathoz, ami egy akadálypálya volt. Ezt az ügyességi feladatot időre kellett teljesíteni. Ezután meg kellett állapítanunk plusz pontért, hogy az adott zsinórnak hol lehet az 57. centimétere. Megpróbáltunk „megmérni” a 30 centiméteres vonalzóból kiindulva, de sajnos nem sikerült. Viszont a próbálkozásra kaptunk plusz kettő pontot.

Az ötödik feladat egy teszt volt a polgárőrséggel kapcsolatban. Mindenki erősen gondolkozott a kérdéseknek megfelelő válaszokon. Sajnos 27 pontból csak 17-et kaptunk, de az is valami.

Végül következett a várva várt hatos feladat, ami lövészet volt. Valakinek jobban sikerült ez a feladat, valakinek pedig kicsit gyengébben, de mindenkinek tetszett.

Amikor már az utolsó feladattal is végeztünk, leültünk egy asztalhoz, és beszélgettünk mindenféle dologról. Utána következett az eredményhirdetés. Először izgultunk, hogy vajon hányadik helyezettek leszünk, de aztán hamar sorra kerültünk, ugyanis hatból ötödikek lettünk (kettő ötödik helyezett lett). Nem voltunk letörtek, mivel nagyon jól szórakoztunk ezen a programon. Mi nem is igazán veszítettünk, mivel nyertünk magunknak élményeket, egy kisméretű gumilabdát, egy kulacsot, egy vízálló kis táskát, és a közösségnek egy darts táblát és egy focilabdát.

Eredményhirdetés után leültünk enni. Ki otthonról hozott ételt evett, ki az ott készített paprikás krumpliból.

Miután jól laktunk, várt minket egy meglepetés program, ami egy kutyás bemutató volt. A „Wolf K-9” kutyaiskolából hozták a kutyákat. Nagyon okosak és fegyelmezettek voltak, meg is simogathattuk őket.

A bemutató után pedig haza indultunk. Magunkkal vittük egy hangulatos nap élményeit, melyet minden kunszigeti meghívónak, közreműködőnek köszönünk.

Szabó Molli a közösség tagja, általános iskolai tanuló