Döntöttek a Határvédelmi Tagozat vezetőségéről

Az Országos Polgárőr Szövetség legutóbbi elnökségi ülésén megválasztották a Határvédelmi tagozat vezetőségét.

Mint ismeretes, az OPSZ decemberi elnökségi ülésén létrehozta a Határvédelmi Polgárőr Tagozatot, mely a határ menti településeken, az illegális migráció okozta jogsértések megelőzését, továbbá a szakszerűbb, hatékonyabb, koordináltabb polgárőr szolgálatellátás feltételeinek a megteremtését segítik elő. A Tagozathoz önkéntes formában, egyesületi közgyűlési határozattal csatlakozhatnak azon egyesületek polgárőrei, akik a schengeni külső határvonal magyarországi szakasza mentén húzódó megyében, a határtól 8 km-es sávban lévő településeken működő egyesületek tagjai, másodsorban az ország azon települései egyesületének polgárőrei, ahol befogadó állomás található, és akik az illegális migrációval érintett határszakasz védelmével kapcsolatos tevékenységben, az OPSZ szakmai alelnöke által felügyelt és irányított módon részt kívánnak venni. Ugyan az előterjesztés először csak a Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyei polgárőr egyesületeknek terveződött, ám több megyei polgárőr vezető javaslatára a tagozat működését kiegészítették Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Baranya, Somogy és Zala megyékre is.
Az OPSZ 2016. január 6-án megtartott elnökségi ülésén a tagok többek között megtárgyalták a Határvédelmi Tagozat vezetésének szervezeti felépítését illetve személyi összetételét. A Csorba Sándor (Bács-Kiskun) megválasztott tagozati elnök által tett előterjesztés értelmében elnökhelyettesek Cseh László (Baranya), Fényi Imre (Hajdú-Bihar) és Pőcze Levente (Csongrád) lett megválasztva. Az elnökség egyhangú szavazata értelmében titkárként Battancs Erika (Csongrád), míg elnökségi tagokként Bokányi Zoltán (Bács-Kiskun), Csikós Sándor (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Gazdag Ferenc (Somogy), Magyar Zsolt (Zala), Török László (Győr-Moson-Sopron) és Turcsán István (Békés) kapott bizalmat és felhatalmazást.

Ahogy Csorba Sándor elmondta, ezzel a felállással a schengeni határvonal magyarországi részén, vagyis a majdnem 1130 kilométer hosszú határszakaszon fekvő valamennyi megye, plusz a befogadó állomásokkal rendelkező megyék képviseltetve vannak.

Az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozatának zászlóbontó értekezlete január 20-án, Mórahalmon lesz megrendezve.