DÉKÁNI HELP program polgárőrökkel és ifjú polgárőrökkel

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában 2019. február 12-én rendezték meg a DÉKÁNI HELP programot.

A program rövidítése a hivatások az egészséges lakosságért kifejezésből adódik. Célja a külterületen élő nehéz helyzetben lévő időskorúak, valamint a járásban élő hadiözvegyek segítése. A tevékenység több területet érint. Ahol szükséges, ott elvégzik a ház körüli munkákat, megvizsgálják az idős embereket, tanácsokat adnak, áttekintik a gyógyszerelést, meghallgatják a panaszaikat, igyekeznek megoldást találni a problémáikra. 

A segítők érkezését és tevékenységüket a polgárőrség, a tanyagondnoki szolgálat és a helyi rendőrkapitányság előre egyeztette az idős emberekkel.

Az iskolából a rendészeti-közszolgálati, az egészségügyi és a szociális ágazati képzésben résztvevő tanulók kapcsolódnak be a program lebonyolításába.

A HELP (melyet a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája koordinál) országosan is példaértékű összefogással valósul meg. Részt vesz benne a Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskola, az Országos Polgárőr Szövetség, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, BM-OKF GEK Bács-Kiskun Megyei Kéményseprő Ellátási Csoport. a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, az OMSZ Kiskunhalasi Mentőállomása, a Kiskunhalasi Önkormányzati Rendészet, valamint ennek keretén belül a Mezőőrség HTKTSZSZK Tanyagondnoki Szolgálata és a Magyar Honvédség. 

A programot aktívan támogatja Kiskunhalas, Pirtó, Harkakötöny, Kunfehértó, Balotaszállás, Kisszállás, Tompa Kelebia települések önkormányzatai. A tevékenység is ezeken a területeken valósul meg. A program keretén belül közel ötven rászoruló segítése valósul meg.

Az esemény 2019. február 12-én reggel nyolc órakor kezdődött a Dékáni Szakgimnáziumban ünnepélyes megnyitóval, melynek kertében az OPSZ Elnöke dr. Túrós András ny. r. altábornagy nevében a szervezet elnökhelyettese Dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke az iskola ifjú polgárőrei részére csapatzászlót adományoz. 

Az ünnepélyes megnyitót követően a diákok 16 csapatra osztva indultak el a helyszínekre.

Forrás: Bányai Gábor Facebook / Fotók: Szilágyi Pál Ferenc

További híreink az Ifjú Polgárőrség rovatunkban: