Családi nap a Család évében (+fotók)

Polgárőr Családi Napot tartott június 30-án a nagykanizsai Csónakázótónál a Dél-Zalai Polgárőr Szervezetek Szövetsége. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő eseményen részt vettek a térség polgárőr egyesületei, illetve a tagok családjai is.

A helyszínen különféle versenyek várták az érdeklődőket, mint: traktorhúzás, sodrófahajítás, rönkdobás, íjászat, borverseny, súlylökés, és főzőverseny. A főzőversenyen a versenyzők ínycsiklandozóbbnál-ínycsiklandozóbb étkekkel kápráztatták el a zsűrit, akiknek így nem volt egyszerű dolguk.

Tusják Pál a Dél-Zalai Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a rendezvény célja, hogy a térség egyesületei, és polgárőreinek családjai egymást megismerjék, egymással kapcsolatot vegyenek fel, illetve tapasztalatot cseréljenek. A rendezvény ötlete a nagykanizsai polgárőröktől indult még három éve, és azóta is évről-évre megrendezésre kerül osztatlan sikerrel. Mint mondta, nagyon örülnek annak, hogy a családok elhozták a gyerekeiket is, és reméli, hogy majdan ők lesznek az utánpótlás. „Én csak azt tudom mondani, hogy hasonló rendezvényeken nagyon sok értékes tapasztalatot lehet szerezni, ezért buzdítanék mindenkit, hogy igenis térségi szinten szervezzenek ilyen rendezvényt.”

A helyszínre kitelepült a Nagyrécsei Általános Iskola Rádióklubja is, akik a rádióamatőr hobbi népszerűsítése céljából jöttek el a rendezvényre. Küne János, a rádióklub tagja elmondta, hogy az amatőr rádiózás során a világ összes rádióamatőrével kapcsolatot lehet teremteni megfelelő technikai háttérrel. Ő személy szerint Angliával létesített legtávolabb összeköttetést, de a klubjuk már Kanadát is elérte morzén keresztül.

A versenyek lebonyolításáért felelős Magyar Zsolt, a Kacorlaki Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, a versenyeken részvevők korosztálya elég széles palettán mozgott, és az egyik versenyszámot épp egy általános iskolás kishölgy nyerte, de voltak nyugdíjas korú versenyzők is. A kacorlaki egyesületről elmondható, hogy nagy számban vannak tagjaik közt fiatalok. Arra a kérdésre, hogy mi a titkuk, a következő válasz érkezett: „Mi szeretjük a fiatalokat, ők is szeretnek minket. Én úgy gondolom, hogy a fiatalokat akkor kell a polgárőrséghez hozzáédesgetni, amikor még fogékonyak az ilyenre. Az idősebb korosztály már nem fogékony, én úgy gondolom. Tehát amikor még egy fiatalembert rá lehet venni arra, hogy a közösségért valamit tegyen, akkor kell megtennünk. Ez a titkunk.”

A magyarszerdahelyi polgárőrök is szép számmal vettek részt az eseményen. Egyesületük elnöke Czanik Tibor is büszkén épít a fiatalokra. Mint elmondta, tavaly nyáron több fiatal tagjuk vett részt Gyenesdiáson a Balaton parti bűnelkövetések megelőzésében. A Magyarszerdahelyi Polgárőr Egyesület az Országos Polgárőrnap főzőversenye után ismét kitett magáért ínycsiklandozó gasztronómiai alkotásával a chillis-babos körömpörkölttel. Az egyesület elnöke így nem csak vezetői, hanem főszakácsi szerepkörben mutatkozott be ismét.

Összességében el lehet mondani, hogy a résztvevők nagyon jól érezték magukat. Szerencsére az eső napközben elkerülte a helyszínt, és mire mégis megérkezett már, már csak a legkitartóbbak maradtak ott. Így utolsóként hagyták el a helyet a Kacorlaki Polgárőr Egyesület tagjai, akiket még a közben eleredt eső sem tántorított el attól, hogy jól érezzék magukat. Nagyon örülök, hogy ilyen vidám társaságot ismerhettem meg, és láthattam, hogy mit is jelent a polgárőri testvériesség, és vendégszeretet.

(szöveg: MML)