Családi nap Baranyában (+fotók)

2012. június 30-án, Orfűn tartották meg a Baranya megyei polgárőrök XII. családi napját, illetve ezzel a programmal együtt immár ötödik alkalommal véradást is szerveztek. A rendezők felelősségteljes munkája mellett a ragyogó időjárás és az ingyenesen használható strand is hozzájárult ahhoz, hogy a program sikeres, jó hangulatú, sok embert vonzó rendezvény lett.

Már jó előre tudták a szervezők, hogy ezen a napon igencsak jó idő lesz, ezért nem terveztek nagy fellépőket, nagy produkciókat, kulturális, és rendőrségi bemutatókat. Tudták, a nagy meleg miatt legfőképp az ingyen használható strand lesz a fő program.

Tóth Tibor, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége elnöke elmondta, nagy öröm neki az a tény, hogy már tizenkettedik alkalommal tudták megrendezni a családi napot – amit most főzőversennyel kombináltak – valamint az ötödik véradó napot.

„Mindegyiknek már hagyománya van, és úgy ítélem meg, létszámot tekintve ez volt ezidáig a legsikeresebb. – mondta Tóth Tibor. – Negyven egyesületből közel hétszázan jöttek el. Mivel családi napról van szó, persze ez nem mind polgárőr, hisz hozhatták magukkal a gyerekeket, feleségeket, családtagokat is. És ami számomra még örvendetes, hogy százharmincöten (!) adtak a helyszínen vért. A főzőversenyen is nagyon sokan indultak, és örülök, hogy az ételeknél is tapasztalható volt a magyar hagyományok és íz világ megőrzése. Több kategóriában is lehetett indulni, és szinte mindenki díjjal tért haza.”

Tóth Tibor kiemelte, amikor kitalálták tizenkettő évvel ezelőtt, hogy kellene ilyen program, akkor a cél az volt, hogy összekovácsolják a polgárőröket azért, hogy megismerjék egymást. Nem csak az egyesületen belül – hiszen ilyen programokon az egyesületi tagok is másképp viselkednek, másképp ismerhetik meg egymást, mint egy szolgálat ellátás közben – másrészt, a különböző települések polgárőreinek, a barátságának a kialakítása is cél. Tizenkettő évvel ezelőtt még csak hat-hét egyesület volt az első rendezvényünkön, és most már negyven egyesület vett részt.

„Ugyanez az emelkedő tendencia tapasztalható a véradás terén is. Bevallom első alkalommal féltem is, hisz akkor az ilyen rendezvényeknek nem volt hagyománya. De akkor azt a célt tűztük ki, hogy ne csak mint közterületi járőr ismerje meg a lakosság a polgárőröket, hanem olyannak is, aki karitatív, aki szociális érzékenysége is magas. Ez a tegnapi napon is lejött.” – mondta Tóth Tibor megyei elnök.

Végén még kiemelte, kér minden polgárőrt, ezekben a nagy melegekben ne menjenek ki a napra, igyanak sok folyadékot, és figyeljenek szolgálat közben magukra, polgárőr- és embertársaikra is.