A civil bűnmegelőzők önzetlen helytállása nélkül félkarú órás lenne a rendőrség

Az utóbbi hét évet a polgárőrség aranykorának tekinthetjük – jelentette ki dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a bűnmegelőző civil közösség tevékenységének értékelésekor.

A kormány stratégiai partnernek tekinti az Országos Polgárőr Szövetséget, amelynek több mint hatvanezer tagja önkéntesen, szabadidejében vigyázza a falvakban, városokban élők biztonságát – ezzel a bejelentéssel  köszöntötte az egri megyeházán rendezett elnöki találkozó résztvevőit Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő, aki a továbbiakban kiemelte: ezt jelzi az is, hogy soha ennyi költségvetési támogatást nem kapott a szövetség, mint az utóbbi időszakban.

A polgárőrség 2011 óta tapasztalt fejlődéséről, eredményeiről szóló tájékoztatójában dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy az utóbbi hét év a polgárőrség aranykorának tekinthető. Ezt három tényezőre alapozta. Egyrészt arra, hogy a 2012-ben elfogadott polgárőr-törvény kizárólagos jogot adott az egyesületeknek a köz- és külterületeken végzett bűnmegelőzésre. Másrészt arra, hogy a kormány évente több mint egymilliárd forint támogatást biztosított a szervezetnek. Harmadik tényezőként pedig a rendőrséggel és az önkormányzatokkal kialakított együttműködést emelte ki.

Az évi 9 millió óra szolgálat, a bűnmegelőzés szempontjából kiemelt 300 településen végzett fokozott tevékenység, illetve a nagyvárosi bűnmegelőzésben részt vevők – köztük a kiemelkedő eredményt felmutató Agria Polgárőr Egyesület – révén elmondható, hogy a lakosság 83 százaléka nagyra értékeli  és fontosnak tartja a polgárőrség szerepét abban, hogy az ország közbiztonsága jó.

Az OPSZ elnöke kitért a jövő feladataira is: tovább kell növelni a szolgálati órák számát, folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásról,, ezen belül az ifjú polgárőrök táborának a bővítéséről.

Az egyesületek „korfája” meglehetősen magas, ezért lendületes szervezés kezdődött a fiatalítás jegyében – kapcsolódott dr. Túrós András felvetéséhez Völgyi Ferenc, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, aki elmondta: évente ifjúsági tábort szerveznek tevékenységük bemutatására, s a toborzás érdekében együttműködési megállapodást készítettek elő az Egri Szakképzési Centrummal.

A megyei elnök a továbbiakban arról szólt, hogy a csaknem száz egyesületben 2930 polgárőr teljesít szolgálatot. Tevékenységükről az a vélemény alakult ki, hogy – mint Czinege László r. dandártábornok, megyei főkapitány számos alkalommal kijelentette – nélkülük a rendőrség félkarú óriás lenne. A szakmai támogatáson túl a rendőrség gépkocsikkal, segédmotorokkal és kerékpárokkal segítette a járőrözőket, így a pályázatokon nyert gépjárművekkel együtt 86 autó van az egyesületek birtokában. A szolgálati órák száma az idén várhatóan meghaladja a 215 ezret, ennek jelentős részében a rendőrséggel együtt járőröztek.

Ezt fontosnak és eredményesnek tartotta hozzászólásában Czinege László megyei főkapitány is, aki hangsúlyozta, hogy minden tekintetben számíthatnak a polgárőrök helytállására.

Szót kért a tanácskozáson Blahó László, a megyei szövetség általános elnökhelyettese, aki elmondta, hogy egy egyesületre jelenleg évi 280 ezer forinttámogatás jut. Ez 120-150 ezerrel lehetne nagyobb, ha a közösségeknek nem kellene megfizetniük a céges autók után kirótt adót, ami összességében 12 millió forintra rúg a megyében.

A további hozzászólók – dr. Lénártné Benei Anikó Abasár, Vincze Imréné Szajla polgármestere, illetve Balog Zoltán adácsi polgárőr – a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével kötött együttműködési megállapodásból fakadó pályázati lehetőségekről, a 300×100-as bűnmegelőző program helyi eredményeiről, a kistelepüléseken működő egyesületek támogatásáról, valamint az adminisztrációs terhek csökkentéséről és a számlák digitális úton való továbbításának a biztosításáról fejtették ki véleményüket.

Az Országos Polgárőr Szövetség országjáró fórumának Heves megyei eseményén kitüntetések átadására is sor került. Kiemelkedő polgárőr vezetői tevékenysége jutalmául Antal Csaba területi alelnök, egri járási koordinátor kiérdemelte Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő elismerő oklevelét. Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a nagyvárosi bűnmegelőzés érdekében végzett tevékenységéért a „Polgárőr Érdemkereszt” arany fokozatát adományozta az Agria Polgárőr Egyesületnek, egyben 250 ezer forint külön támogatásban részesítette a közösséget. Az elismerést Gerczuj Zoltán, az egyesület elnöke vette át.

Forrás: fotó: Szilvás István

Fotó: Nemes Róbert

Videó: TV Eger