„Célkeresztben a parlagfű”

Az Országos Polgárőr Szövetség augusztus hónap során „Célkeresztben a parlagfű” elnevezéssel társadalmi célú szemléletformáló kampány keretében hívja fel a figyelmet a parlagfű elleni küzdelem fontosságára.

A kampánynevét is viselő kisfilmben Igaly Diána olimpiai bajnok skeetlövő, Jéri Tamás Európa- és Világbajnok koronglövő is szerepel, akik fontosnak tartják a parlagfűmentes környezetet, hiszen a természetben sportolnak. Így önként vállalták a társadalmi cél népszerűsítését, csakúgy mint Reményi Milán Marcell aki a filmben a parlagfű allergiás kisfiú szerepét alakítja.

A polgárőrök országszerte részt vesznek lakóhelyük parlagfű felderítésében, mentesítésében, valamint bekapcsolódnak az iskolások részére indított prevenciós programokba is. A nyári ifjúsági táborokban Szigetújfalun és Tatán is fontos szerepet kapott a parlagfűről történő felvilágosítás a fiatalok körében.

Országszerte zajlik a parlagfű elleni küzdelem. A nyári hónapok során augusztusban növekszik meg leginkább a növény pollenkoncentrációja, amelynek egészségkárosító hatása hazánkban is számottevő, a felmérések azt mutatják, hogy az összlakosság több mint 20%-a szenved a parlagfű-allergia okozta tünetektől.

Az Országos Polgárőr Szövetség a “Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” program keretében, a Földművelésügyi Minisztériummal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve évek óta részt vesz a parlagfű elleni küzdelemben.

Az OPSZ Környezetvédelmi Bizottsága 2017-ben meghirdette a „Polgárőr Parlagfű Teszedd” programot, melynek célja, hogy a polgárőr egyesületek aktívan vegyenek részt működési területükön parlagfű felderítésében és mentesítésében. A program keretében országos fotó- és videó pályázat is kihirdetésre került. A polgárőr egyesületektől olyan fotókat és videókat várnak, amelyek megmutatják, hogy egyesületként milyen formában járulnak hozzá a településükön történő parlagfű elleni védekezéshez.