Busójárás polgárőr biztosítással

Az előző évekhez hasonlóan idén is kiemelt fontossággal kezelték a polgárőrök a mohácsi Busójárás biztonságos lebonyolítását.
2017. február 23-28.között rendezték meg a Mohácsi Busójárás, melyen a Mohácsi Rendőrkapitányág felkérésére Baranya megye számos polgárőr egyesülete képviseltette magát. A rendezvény biztonságáért dolgozó polgárőrök feladata volt, hogy jelenlétünkkel járuljanak hozzá a fesztivál nyugodt és szervezett lebonyolításához.

Mohácson un. Mohácsi Busójárás egyik legnagyobb néphagyományt őrző ünnepe, amely felkerült a világ Kulturális Örökséget képező eseménysorozatba. Ez évben február 23-28-ig tartott Busójárás színes programokkal ütemezett rendezvényekkel. Kiemelt volt mindebben a 25-e és 26-a, 28-ai napok. Több tízezres tömeget vonzott a városba ami egyben nagy érdeklődést keltő a busó és más maszkkos hosszan tartó felvonulása a város utcáin.

Minden évben a polgárőrök kiemelt feladata a rendőrséggel közösen a közbiztonság fenntartása valamint a bűnmegelőzés. Baranya Megyei  Polgárőr Egyesületek Szövetségének felkérésére 11 polgárőr egyesület vett részt a 2 napos biztosításban. Szolgálatunkat rendőri eligazításnak megfelelően láttuk el, meghatározott felállítási helyeken és mozgáskörzetekben. Feladatunk a felvilágosítás, útbaigazítás, gépjárművek parkolási segítése és egyben gépkocsi feltörések megelőzése. Tömegbe mozogva az alkalmi bűncselekmények elkövetőinek figyelése. Felvonulások alkalmával útvonal biztosítását segítettük.
Résztvevő polgárőrök fegyelmezetten elismerésre méltóan látták el szolgálatukat, amelyek eredménye közbiztonságot sértő esemény, cselekmény nem történt.
Két nap alkalmával 94 fő polgárőr látott el szolgálatot. Cseh László megyei elnök valamint Süllős István egyesületi elnök koordinálásával.
Forrás: Süllős István
Fénykép: Monyoródi Levente